Publication:
Değişik fiziksel muamele yöntemleri ile sorgum dane yeminin yem değeri arttırma olanakları üzerine bir araştırma

dc.contributor.advisorKarabulut, Ali
dc.contributor.authorAngı, Adnan
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-13T07:31:40Z
dc.date.available2020-01-13T07:31:40Z
dc.date.issued1993-09
dc.description.abstractAraştırmanın amacı. işlem görmemiş, ezilmiş, haşlanıp ezilmiş ve öğütülmüş sorgumun yem değerlerini saptamaktır. Araştırma materyali yemler. 1.5 yaşlı Merinos koçlarıyla, klasik sindirim denemesine tabii tutulmuşlardır. işlem uygulanmamış, ezilmiş, haşlanıp ezilmiş ve öğütülmüş sorgumun ortalama organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham sellüloz, nitrojensiz öz maddeler ve ham kül kapsamlarının, kuru maddede sırasıyla % 98.06, 11.59, 3.63, 4.65. 78.19, 1.94; % 97.68, 10.84, 3.18, 4.42, 79.23, 2.32; % 97.77, 10.91. 3.16, 4.64. 79.08, 2.23; % 97.62, 10.70, 3.65, 4.62. 78.65. 2.38 olduğu bel irdelenmiştir. Denemeler sonunda işlem uygulanmamış, ezilmiş, haşlanıp ezilmiş ve öğütülmüş sorgumun kuru madde, organik maddeler, ham protein. ham yağ. ham sellüloz, nitrojensiz öz maddelerin sindirilme dereceleri sırasıyla,- % 57.44, 63.07, 29.71, 69.33, 58.36, 68.01; % 62.00, 63.21, 16.01, 74.01, 67.24,. 69. 01; %63.93, 65.99, 23.58, 64.24, 87.74, 70.66; %61.45, 66.02, 30.21, 72.43, 79.55, 69.79 olarak bulunmuştur. Sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham protein ham yağ, ham selüloz ve nitrojensiz öz maddeler ise kuru maddede olmak üzere sırasıyla % 57.44. 61.84, 3.45, 2.52, 2.71 ve 53.17 I % 62.01, 61.74, 1.74, 2.35, 2.97 ve 54.68 % 63.93, 64.52, 2.56. 2.02, 4.07 ve 55.88 % 61.45, 64.45, 3.23, 2.65, 3.67 ve 54.89 olarak belirlenmiştir. işlem görmemiş, ezilmiş, haşlanıp ezilmiş ve öğütülmüş sorguma ait nişasta değerlerinin sırasıyla; 68.01, 69.01, 70.66, 69.79 ND olduğu, işlem görmemiş sorgumla, ezilmiş -40-sorgum, haşlanıp ezilmiş sorgum ve öğütülmüş sorgum arasında önemli bir farklığın ortaya çıkmadığı saptanmıştır.
dc.description.abstractThe aim of the research was to investigate the feed value of unprocessed, flaked, steam cooked-flaked and ground sorghum. Three classic metabolism trials were conducted for feed material of the research with 1.5 years old Merino hoggets. Organic matters, crude protein. ether extract. crude fiber, nitrogen free extract and crude ash contents based on DM of unprocessed, flaked, steam cooked-flaked and ground sorghum are 98.06. 11.59, 3.63, 4.65, 78.19. 1.94*: 97.68, 10.84, 3.18. 4.42, 79.23, 2.32 %; 97.77, 10.91, 3.16, 4.64, 79.08. 2.23 %: 97.62, 10.70, 3.65, 4.62, 78.65. 2.38 % respectively. Average apparent digestibility of dry matter. organic matters, crude protein, ether extract, crude fiber, nitrojen free extract of unprocessed, flaked, steam cooked-flaked and ground are 57.44, 63.07, 29.71, 69.33. 58.36. 68.01 %: 62.00, 63.21. 16.01, 74.01, 67.24, 69.01 %; 63.93, 65.99. 23.58. 64.24. 87.74, 70.66 %: 6İ.45, 66.02, 30.21, 72.43, 79.55, 69.79 % respectively. Digestible dry matter, organic matters, crude protein, ether extract, crude fiber and nitrogen free extract at DM are determined as 57.44. 61.84, 3.45, 2.52, 2.71. 53.17%; 62.01. 61.74, 1.74, 2.35, 2.97, 54.68 %; 63.93. 64.52, 2.56, 2.02, 4.07, 55.88 %-, 61.45, 64.45, 3.23, 2.65, 3.67. 54.89 %: respectively. Energy values of unproccessed, flaked, steam cooked-flaked, and ground sorghum grains were 63.73, 63.58, 65.80, 66.53 SV respectively. So, it is possible to say that significant diffe rences were not observed among the feed values of unprocessed and processed sorghum grains.
dc.format.extentII, 46 sayfa
dc.identifier.citationAngı, A. (1993). Değişik fiziksel muamele yöntemleri ile sorgum dane yeminin yem değeri arttırma olanakları üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5762
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSorgum
dc.subjectYem bitkileri
dc.subjectYem değeri
dc.subjectZootekni
dc.subjectSorghum
dc.subjectFodder plants
dc.subjectFeed value
dc.subjectZootechnics
dc.titleDeğişik fiziksel muamele yöntemleri ile sorgum dane yeminin yem değeri arttırma olanakları üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA study on the possibilities of increasing the feed value of sorghum grain by using different physical treatment methods
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
027795.pdf
Size:
1.79 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: