Publication:
Manevi danışmanlık ve rehberlik bağlamında Osmanlılarda imamların faaliyetleri

dc.contributor.advisorHızlı, Mefail
dc.contributor.authorDurmuşlar, Zeynep Kübra
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.contributor.departmentManevi Danışmanlık ve Rehberlik ve Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0009-0002-1110-9936
dc.date.accessioned2024-03-08T11:28:02Z
dc.date.available2024-03-08T11:28:02Z
dc.date.issued2023-12-14
dc.description.abstractOsmanlı Devleti yüzyıllarca geniş bir coğrafyada çeşitli ırk, din ve geleneklere sahip toplumları bünyesinde barındırmıştır. Heterojen bir yapıya sahip olsa da toplum, uzun süre adalet, barış ve huzur ortamında yönetilmiştir. Bu başarı askerî, siyasî, sosyo-kültürel, ekonomik ve dinî etkenler yanında şehir ve mahallelerde sağlam esaslar üzerine tesis edilen idarî kurumlarıyla sağlanmıştır. Bunlar arasında, din görevlileri ve onların temel görev alanı olan camiler, oldukça başarılı ve etkin müesseseler olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı Devleti'nde her alanda aktif olan din görevlileri, günümüz imamlarıyla mukayese edilemeyecek derecede hayatın her alanında kendilerini hissettirmişlerdir. Şüphesiz son yüzyılda giderek modernleşen yaşam biçimiyle birlikte bazı sosyal değişimler meydana gelmiş, bireysel ihtiyaçlar farklı problemleri, patolojik, psikolojik ve anlam arayışlarını da beraberinde getirmiştir. Ortaya çıkan problemler karşısında bireyler, mânevî bakış açısı ve tutumunu, yaşadıkları psikolojik acı ve krizlerle başa çıkabilmek için ruhî çıkış yollarını aramışlardır.
dc.description.abstractThe Ottoman Empire hosted societies with avariety of races, religions and traditions in a wide geography of centuries. Although he has a heterogeneous structure, the community has been managed for a long time in peace and tranquility. This achievement is provided with administrative institutions established on the rugged principles in the city and neighborhoods in addition to military, political, socio-cultural, economic and religious factors. Among these, the mosques, which are religious officials and their essential task field, are very successful and effective institutions. In the Ottoman Empire, religious officials active in each area have made themselves to be compared to the most of the modern life, which is largely limited to the mosque. No doubt, in the last century, some social changes have occurred with the modernized life form, and individual needs have brought different problems, pathological, psychological and meaning pursuits. In the face of the emerging problems, individuals, religious / gratuitous perspective and attitude examined the psychological pain and crises to be able to cope with the psychological pain and crises.
dc.format.extentXI, 91 sayfa
dc.identifier.citationDurmuşlar, Z. K. (2023). Manevi danışmanlık ve rehberlik bağlamında Osmanlılarda imamların faaliyetleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/40307
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectOsmanlı
dc.subjectİmam
dc.subjectManevi danışma
dc.subjectRehberlik
dc.subjectCami
dc.subjectOttoman
dc.subjectImam
dc.subjectSpiritual counseling
dc.subjectGuidance
dc.subjectMosque
dc.titleManevi danışmanlık ve rehberlik bağlamında Osmanlılarda imamların faaliyetleri
dc.title.alternativeActivities of imams in the Ottoman Empire in the context of spiritual counseling and guidance
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü/Manevi Danışmanlık ve Rehberlik ve Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Zeynep_Kübra_Durmuşlar.pdf
Size:
865.32 KB
Format:
Adobe Portable Document Format