Publication:
Berkeley immateryalizminin dayandığı argümanlar

dc.contributor.buuauthorÇetin, İsmail
dc.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi
dc.date.accessioned2020-12-22T07:53:17Z
dc.date.available2020-12-22T07:53:17Z
dc.date.issued2004
dc.description.abstractDüşünce tarihinde yer alan büyük: filozofların her biri felsefi görüş ve sistemlerini temellendirmeden önce, kendilerinden önceki felsefi mirasla hesaplaşmış ve eğer varsa, bu mirasa yönelik eleştiri ve reddiyelerini ortaya koymuşlardır. Böyle bir yolu izlemenin filozofa önceki felsefe ile kendi görüşleri arasındaki farklılıkları göstermek ve kendi görüşlerini, sahip olduğu bütün orijinalliği yansıtacak şekilde ortaya koyabilmek bakı­ mından büyük fayda sağlayacağı muhakkaktır. Bu açıdan bakıldığında, Berkeley idealizminin de kendi iddialarını ortaya koy­ madan önce, bu iddialara ters düşen ve önceki filozofiar tarafından savunulmuş olan tezlerin eleştirisi ile işe başladığı kolaylıkla görülecektir. Berkeley idealizmi, içinde taşı­ dığı pozitif tez ve iddiaları bakımından olduğu kadar negatif tez ve inkârları bakımından da önemlidir. Dahası, burada sözü edilen iddiaların tutarlılık ve kabul edilebilirliği, büyük öl­ çüde, inkârların tutarlılık ve kabul edilebilirliğine bağlıdır. Berkeley felsefesindeki iddia­ lar onun idealizmini oluştururken, inkârlar da immateryalizmini oluşturmaktadır. İmmateryalizmin ihtiva ettiği inkârlar, idealizmin iddialarını inşa etmede kullanılacak bir temeldir adeta. O halde, Berkeley'in, idealizmini tutarlı ve kabul edilebilir bir şekilde kurmayı başarması, onun ‘maddî cevher in varlığını reddeden immateryalizminin tutarlılığına bağlıdır; çünkü, immateryalizm idealizmden önce ve onun için bir hazırlık safhasıdır. Bu durum. Berkeley idealizminin anlaşılması ve değerlendirilmesi çalışmaları için de aynen geçerlidir.Bu idealizmi tam ve doğru bir şekilde anlamanın yolu, filozofun immateryalizmi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaktan geçmektedir.
dc.description.abstractBerkeley’s phüosophy is called sometimes by idealism and sometimes by ımmaterialism. In fact, this phüosophy should be seen in two successive phases: Immaterialism and idealism. Immaterialism is before than idealism and a preliminary fo r it. So, unless one understand Immaterialism iveli, ali attempts to understand Berkeley’s idealism truly ıvül arrive at a püre faüure. ' This article aims to investigate Berkeley’s invnaterialism and the foundations o f it.
dc.identifier.citationÇetin, İ. (2004). "Berkeley immateryalizminin dayandığı argümanlar". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 13(2), 279-298.
dc.identifier.endpage298
dc.identifier.issn1301-3394
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage279
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143865
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14527
dc.identifier.volume13
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBerkeley
dc.subjectİmmateryalizm
dc.subjectİdealizm
dc.subjectImmaterialism
dc.subjectIdealism
dc.titleBerkeley immateryalizminin dayandığı argümanlar
dc.title.alternativeThe foundations of Berkeley’s immaterialism
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
13_2_14.pdf
Size:
9.34 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: