Publication:
Quantitative assessment of postgraduate theses in Türkiye about yarn production technology

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023-10-11

Authors

Authors

Var, Cansu
Palamutcu, Sema

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Yarn and spinning technology is a complex process that is a combination of raw materials, machinery, and automation technology where continuous improvements, researches and innovations run progressively. For the evolution of spinning technology, academic publications, postgraduate theses, andtechnological contributions of related shareholders must be considered as adherent supplements. Aim ofthis study is to examine the accomplished 236 postgraduate theses related to conventional and noveltextile fibre types, staple spun/filament yarn technology and machinery, yarn types with structural andfunctional varieties, and modified spinning technologies in Turkish Universities. Moreover, it is aimed toreveal any trend in theses on yarn technology and the regional textile clusters in Türkiye. Themethodology of the pursuit is a quantitative assessment where postgraduate level, thesis subject, year ofthesis defence, and raw materials used in the theses are concerned. The findings showed that research ersfocussed on conventional spinning systems and yarns in parallel with the spinning capacity and importpotential of the country. Other extractions of the study are; classical ring system is mostly studied by there searchers, modern spinning technologies are included in many theses, reflections of globalcircumstances are distinguished in theses with keywords of manmade/recycled fibres, and blended yarns.
İplik ve eğirme teknolojisi; hammadde, makine parkı ve otomasyon teknolojilerinin bir arada bulunduğu, sürekli iyileştirmelerin, araştırmaların ve yeniliklerin kesintisiz bir şekilde ilerlediği komplike bir süreçtir. Eğirme teknolojilerinin ve makinalarının gelişim sürecinde akademik yayınlar, lisansüstü tezler ve sektör paydaşlarının katkıları bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmada, konvansiyonel ve yeni lif türleri, kesikli elyaftan eğrilmiş/filament iplik teknolojileri ve makinaları, yapısal farklılık ve fonksiyonel özelliği olan iplik türleri ve modifiye eğirme teknolojileri hakkında Türkiye Üniversitelerinde tamamlanmış 236 lisansüstü tez incelenmiştir. Ayrıca, iplik teknolojisi üzerine yazılmış tezler ve ülkenin bölgesel tekstil kümeleri arasındaki ilişkinin sorgulanması amaçlanmıştır. Araştırmanın metodolojisi, lisansüstü eğitim seviyesi, tez konusu, tez savunma yılı ve tezlerde kullanılan hammaddelerin dikkate alındığı nicel değerlendirmeye dayanmaktadır. İnceleme sonucunda tez içeriklerinin ülkemiz eğirme kapasitesi ve ithalat potansiyeline paralel olarak konvansiyonel eğirme sistemleri ve konvansiyonel iplikler üzerine yoğunlaştığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda ayrıca klasik ring sisteminin yanı sıra birçok tezde modern eğirme teknolojilerine yer verildiği, tekstil sektöründeki küresel değişimin yansıması olarak yapay lifler, geri dönüştürülmüş lifler, karışım iplikler gibi konuların önem kazandığı görülmüştür.

Description

Keywords

Raw material, Yarn, Spinning Technologies, Graduate theses, Dissertations, Hammadde, İplik, Eğirme teknolojileri, Yüksek lisans tezleri, Doktora tezleri

Citation

Var, C. ve Palamutcu, S. (2023). "Quantitative assessment of postgraduate theses in Türkiye about yarn production technology". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 28(3), 791-808.

0

Views

5

Downloads

Search on Google Scholar