Publication:
Zeytin ağacı budama ürünü dal ve yapraklar ile zeytin küspesinin (prina) yem değeri üzerine bir araştırma

dc.contributor.advisorKarabulut, Ali
dc.contributor.authorOlcay, Fatime
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-03-02T07:20:29Z
dc.date.available2020-03-02T07:20:29Z
dc.date.issued2004-09-29
dc.description.abstractBu çalışma dondurarak saklama ile NaOH ve buharla işlemenin zeytin dal ve yaprakları (ZDY) ile zeytin küspesinin (ZK) yem değeri üzerine olan etkilerini araştırmak üzere düzenlenmiştir. Araştırmanın yem materyalini oluşturan ZDY ve ZK'nin OM, HP, HK, HY, NDF, ADF, ADL, içerikleri (KM'de) sırasıyla; % 93.9±0.06, 8.6±0.02, 6.1 ±0.06, 6.3±0.04, 47.1 ±0.06, 35.0±0.24, 20.4±0.28 ; 97.6±0.05, 4.6±0.02, 2.3±0.05, 11.1 ±0.04, 72.8±0.34, 54.1 ±0.66, 25.2±0.44 olarak saptanmıştır. ZDY ve ZK örnekleri ayrı olarak 2 ay süre ile derin dondurucuda dondurulmuş, 121°C'de 2 ve 4 saat sürelerle otoklavda tutularak buharla işlenmiş ve %4 ve %8 NaOH ile işlenmişlerdir. Araştırmanın yem materyalini oluşturan işlenmemiş ve farklı koşullarda işlenmiş ZDY ve ZK örneklerinin KM ve OM parçalanabilirlikleri in situ Naylon Kese Yöntemi ile, in vitro rumen parçalanabilirimi ise Gaz üretim Tekniği ile saptanmıştır. ZDY ve ZK örneklerinin 96 saatlik inkübasyon süresi sonundaki KM ve OM parçalanabilirlikleri ile gaz üretim değerleri sırasıyla; % 62.2±0.15- 77.6±0.142, 61.1±0.17-74.1±0.12, 52.5±1.15-57.8±2.72 mi; %27.7±0.15- 47.2±0.00, 28.4±0.71-40.2±0.06, 25.1 ±0.66-33.1 ±1.76 mi arasında değişmiştir. %8 NaOH ile işlenmiş ZDY ve ZK gruplarının KM ve OM parçalanabilirliklerinde ki artış önemli düzeyde bulunmuştur (P<0.05).
dc.description.abstractThe research was carried out to determine possibilities of increasing feed value of olive tree (O/ea europaea sativa) branch and leaves (Olea europaea) (OTBL) and prina (P) with freeze preservation, NaOH treatment and steam treatment. OM, CP, CA, CF, NDF, ADF, ADL components of the OTBL and P were found as 93.9±0.06, 8.6±0.02, 6.1 ±0.06, 6.3±0.04, 47.1 ±0.06, 35.0±0.24, 20.4±0.28; 97.6±0.05, 4.6±0.02, 2.3±0.05, 11.1 ±0.04, 72.8±0.34, 54.1 ±0.66, 25.2±0.44 %, (as DM basis) respectively. OTBL and P separately freezed in a freezer for 2 months, autoclaved at 121°C for 2 and 4h, treated with 4 and 8% NaOH respectively. In situ degradability of DM and OM, content of OTBL and P samples were determined by Nylon Bag Technique, in vitro gas production values determined by Gas Production Technique. After 96h incubation; DM and OM degradation and gas production values of OTBL and P samples were changed between; 62.2±0.15-77.6±0.142, 61.1±0.17-74.1±0.12 %, 52.5±1.15-57.8±2.72 ml ; 27.7±0.15-47.2±0.00, 28.4±0.71-40.2±0.06 %, 25.1 ±0.66-33.1 ±1.76 ml respectively. Increases at DM and OM degradation values of OTBL and P treated with 8% NaOH, were significantly higher (P<0.05).
dc.format.extentVII, 61 sayfa
dc.identifier.citationOlcay, F. (2004). Zeytin ağacı budama ürünü dal ve yapraklar ile zeytin küspesinin (prina) yem değeri üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9588
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectZeytin dal ve yaprakları
dc.subjectZeytin küspesi
dc.subjectDondurarak saklama
dc.subjectNaOH ile işleme
dc.subjectBuharla işleme
dc.subjectİn situ parçalanabilirlik
dc.subjectİn vitro gaz üretimi
dc.subjectOlive branch and leaves
dc.subjectPrina
dc.subjectFreeze preservation
dc.subjectNaOH treatment
dc.subjectSteam treatment
dc.subjectIn situ degradability
dc.subjectIn vitro gas production
dc.titleZeytin ağacı budama ürünü dal ve yapraklar ile zeytin küspesinin (prina) yem değeri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeAn investigation on feed value of tree residue branch and leaves and prina
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
154157.pdf
Size:
9.84 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: