Publication:
Prevalence, enterotoxin production and antibiotic resistance of Bacillus cereus İsolated from milk and cheese

dc.contributor.authorYaman, Görkem
dc.contributor.buuauthorYıbar, Artun
dc.contributor.buuauthorÇetinkaya, Figen
dc.contributor.buuauthorSoyutemiz, Ece
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.contributor.researcheridAAI-1993-2021
dc.contributor.scopusid38762296900
dc.contributor.scopusid8657771200
dc.contributor.scopusid6504329566
dc.date.accessioned2022-12-30T07:28:49Z
dc.date.available2022-12-30T07:28:49Z
dc.date.issued2017
dc.description.abstractBacillus cereus is a type of bacteria that can cause severe food poisoning. The aim of this study was to determine the incidence of B. cereus in various full-fat milk and cheese samples and to assess the HBL (haemolysin BL) and NHE (nonhaemolytic enterotoxin) production and the resistance to several antimicrobial agents of the isolates. A total of 259 samples of full-fat milk (raw, pasteurized and UHT) and cheese obtained from different retail markets in Bursa province between July and December 2013 were analysed. Isolation of B. cereus was performed using Bacara agar according to the method suggested by FDA. Twenty six (10.04%) out of 259 samples were found to be contaminated with presumptive B. cereus based on their colony morphology and microscopic appearance, by counts that ranged from 1x10(1) to 1.1x10(3) CFU/mL in raw and pasteurized milk and from 4x10(1) to 3.8x10(5) CFU/g in cheese. Thirteen isolates of B. cereus were identified by API system. However, further analysis using MALDI-TOF-MS confirmed 19 isolates as B. cereus. Thirteen out of 19 (68.4%) isolates showed evidence of only NHE toxin production while six out of 19 (31.6%) isolates were positive for both NHE and HBL production. All isolates were resistant to penicillin G, although they were susceptible to oleondamycin, erythromycin and streptomycin. There were seven different patterns of multiple antibiotic resistance in this study. In our study, 84.2% (n = 16) of B. cereus isolates exhibited multiple antibiotic resistance.
dc.description.abstractBacillus cereus ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri türüdür. Bu çalışmanın amacı, çeşitli süt ve peynir örneklerinde B. cereus insidansını belirlemek ve elde edilen izolatların HBL (hemolizin BL) ve NHE (nonhemolitik enterotoksin) üretimini ve çeşitli antimikrobiyal ajanlara direncini belirlemektir. Temmuz - Aralık 2013 tarihleri arasında Bursa ilinde farklı satış yerlerinden toplam 259 adet tam yağlı süt (çiğ, pastörize ve UHT) ve peynir örneği analiz edilmiştir. B.cereus izolasyonu FDA tarafından önerilen metoda göre Bacara agar kullanılarak yapıldı. Analize alınan çiğ ve pastörize süt örneklerinde 1x101 ile 1.1x103 kob/mL ve peynirde 4x101 ile 3.8x105 kob/g arasında değişen sayılarda olmak üzere, toplamda 259 örneğin 26 adetinin (%10.04) koloni morfolojileri ve mikroskobik görünüşlerine de dayalı olarak B. cereus ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. Örneklerden elde edilen 13 adet B. cereus izolatı API sistemi ile identifiye edilmiştir. Bununla birlikte, MALDI-TOF-MS kullanılarak yapılan analizde, 19 adet izolat B. cereus olarak identifiye edilmiştir. Bu 19 izolatın 13’ünün (%68.4) sadece NHE toksini bakımından, altı izolatın da (%31.6) NHE ve HBL toksinleri bakımından pozitif olduğu gözlenmiştir. Tüm izolatlar oleondamisin, eritromisin ve streptomisine duyarlı olmalarına rağmen penisilin G’ye dirençlidir. Bu çalışmada, çoklu antibiyotik direnci gösteren yedi farklı model bulunmuştur. Çalışmamızda, B. cereus izolatlarının %84.2’si (n = 16) çoklu antibiyotik direnci göstermiştir.
dc.identifier.citationYıbar, A. vd. (2017). ''Prevalence, enterotoxin production and antibiotic resistance of Bacillus cereus İsolated from milk and cheese''. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(4), 635-642.
dc.identifier.endpage642
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue4
dc.identifier.scopus2-s2.0-85018323156
dc.identifier.startpage635
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2017.17480
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/30177
dc.identifier.volume23
dc.identifier.wos000401789000017
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.bapKUAP(V)-2013/12
dc.relation.bapHDP(V)-2013/20
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectBacillus cereus
dc.subjectCheese
dc.subjectEnterotoxin
dc.subjectMilk
dc.subjectMultiple antibiotic resistance
dc.subjectDesorption-ionization-time
dc.subjectFlight mass-spectrometry
dc.subjectMaldi-tof ms
dc.subjectPasteurized milk
dc.subjectIdentification
dc.subjectFood
dc.subjectBacteria
dc.subjectContamination
dc.subjectStrains
dc.subjectToxin
dc.subjectBacillus cereus
dc.subjectSüt
dc.subjectPeynir
dc.subjectEnterotoksin
dc.subjectÇoklu antibiyotik direnci
dc.subject.emtreeAmpicillin
dc.subject.emtreeCefalotin
dc.subject.emtreeEnterotoxin
dc.subject.emtreeErythromycin
dc.subject.emtreeKanamycin
dc.subject.emtreeNeomycin
dc.subject.emtreePenicillin G
dc.subject.emtreePolymyxin B
dc.subject.emtreeStreptomycin
dc.subject.emtreeVancomycin
dc.subject.emtreeAntibiotic resistance
dc.subject.emtreeArticle
dc.subject.emtreeBacillus cereus
dc.subject.emtreeBacterium contamination
dc.subject.emtreeBacterium isolate
dc.subject.emtreeFood poisoning
dc.subject.emtreeIncidence
dc.subject.emtreeInhibition zone
dc.subject.emtreeMatrix assisted laser desorption ionization time of flight mass spectrometry
dc.subject.emtreeMicroscopy
dc.subject.emtreeNonhuman
dc.subject.scopusCereulide; Gene; Emetics
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titlePrevalence, enterotoxin production and antibiotic resistance of Bacillus cereus İsolated from milk and cheese
dc.title.alternativeSüt ve peynirden izole edilen bacillus cereus’un prevalansi, enterokoksin üretimi ve antibiyotik direnci
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Yıbar_vd_2017.pdf
Size:
328.37 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: