Yayın: Bursa Yenişehir çevresi sivri biber (Capsicum annuum L.) çeşitlerinin organik tarım koşullarında verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Tanrıkulu, Edanur
Danışman
Başay, Sevinç
Dil
Türü
Yayıncı:
Bursa Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Bu çalışma, 2022-2023 yıllarında Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü arazilerinde, Bursa Yenişehir çevresi sivri biber çeşitlerinin organik tarım koşullarında verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesi üzerine planlanmıştır. Çalışmada Bursa Yenişehir çevresi; ‘İnce Sivri Kıl Tatlı’, ‘Burkalem’, ‘Yalova Çorbacı’ Sarı Sivri’, ‘Burdem 016 Demre’, ‘Sürmeli’, ‘Tatlı Sivri Çetinel’, ‘Demok’ sivri biber çeşitleri organik tarım koşullarında yetiştirilerek, bitki boyu (cm), bitki çapı (cm), meyve eni (cm), meyve boyu (cm), meyve eti kalınlığı (mm), bitki başına meyve sayısı (adet), verim (g/bitki), meyve yaş ağırlık (MYA)(g), meyve kuru ağırlık (MKA) (g), SÇKM (%), titre edilebilir asitlik (TEA) (%), pH, EC, renk analizi (L*, a*, b* ) değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçta yapılan kalite analizleri ile Bursa Yenişehir çevresi sivri biber çeşitlerinin organik tarım koşullarında verim ve kalite özellikleri belirlenmiştir. Çeşitleri parametreler bazında incelediğimizde, meyve sayısı, meyve rengi ve meyve kuru ağırlığı bakımından ‘Yalova Çorbacı Sarı Sivri’ çeşidinin ön plana çıktığı belirlenmiştir. Meyve çapı, meyve eti kalınlığı, bitki boyu, meyve yaş ağırlığı parametrelerinde ise, ‘Burdem 016 Demre’ çeşidi en iyi performansı göstermiştir.
This study was planned to evaluate the yield and quality characteristics of pepper varieties of Bursa Yenişehir region under organic farming conditions in the fields of Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 2022-2023. In the study, Bursa Yenişehir region; ‘İnce Sivri Kıl Tatlı’, ‘Burkalem’, ‘Yalova Çorbacı Sarı sivri’, ‘Burdem 016 Demre’, ‘Sürmeli2, ‘Tatlı Sivri Çetinel’, ‘Demok’ pointed pepper varieties were grown under organic farming conditions and plant height (cm), plant diameter (cm), fruit width (cm), fruit length (cm), Fruit flesh thickness (mm), number of fruits per plant (number), yield (g/plant), fruit wet weight (FWW) (g), fruit dry weight (DWW) (g), SCC (%), titratable acidity (TEA) (%), pH, EC, colour analysis (L*, a*, b*) were evaluated. As a result of the quality analyses, yield and quality characteristics of green pepper varieties of Bursa Yenişehir region were determined under organic farming conditions. When we examined the varieties on the basis of the parameters, it was determined that ‘Yalova Çorbacı Sarı Sivri’ variety came to the forefront in terms of fruit number, fruit colour and fruit dry weight. ‘Burdem 016 Demre’ variety showed the best performance in fruit diameter, fruit flesh thickness, plant height and fruit wet weight parameters.
This study was planned to evaluate the yield and quality characteristics of pepper varieties of Bursa Yenişehir region under organic farming conditions in the fields of Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in 2022-2023. In the study, Bursa Yenişehir region; ‘İnce Sivri Kıl Tatlı’, ‘Burkalem’, ‘Yalova Çorbacı Sarı sivri’, ‘Burdem 016 Demre’, ‘Sürmeli2, ‘Tatlı Sivri Çetinel’, ‘Demok’ pointed pepper varieties were grown under organic farming conditions and plant height (cm), plant diameter (cm), fruit width (cm), fruit length (cm), Fruit flesh thickness (mm), number of fruits per plant (number), yield (g/plant), fruit wet weight (FWW) (g), fruit dry weight (DWW) (g), SCC (%), titratable acidity (TEA) (%), pH, EC, colour analysis (L*, a*, b*) were evaluated. As a result of the quality analyses, yield and quality characteristics of green pepper varieties of Bursa Yenişehir region were determined under organic farming conditions. When we examined the varieties on the basis of the parameters, it was determined that ‘Yalova Çorbacı Sarı Sivri’ variety came to the forefront in terms of fruit number, fruit colour and fruit dry weight. ‘Burdem 016 Demre’ variety showed the best performance in fruit diameter, fruit flesh thickness, plant height and fruit wet weight parameters.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Organik, Sivri biber (Capsicum annuum L), Kalite, Verim, Değerlendirme, Organic, Green pepper (Capsicum annuum L), Quality, Yield, Evaluation
