Publication:
Bursa koşullarında bazı bakla çeşitlerinin (Vicia faba L.) verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi

dc.contributor.advisorKarasu, Abdullah
dc.contributor.authorKarakaya, Mehmet Can
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-2666-9445
dc.date.accessioned2023-08-28T07:30:49Z
dc.date.available2023-08-28T07:30:49Z
dc.date.issued2023
dc.description.abstractBu araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi arazilerinde, 2021-2022 yılı bitki yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.Araştırmada 11 adet farklı bakla çeşidi ve hattı bitki materyali olarak kullanılmıştır.Deneme tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Çalışmada biyolojik verim, bitki boyu, ilk baklanın yerden yüksekliği, baklalı boğumsayısı, dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane ağırlığı,100 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, protein oranı, pişme süresi, şişmekapasitesi, tanede mineral madde kompozisyonu incelenmiştir.Tek yıllık araştırma sonucuna göre; biyolojik verim 44,0-73,1 gr/bitki arasında, bitki boyu101,0-128,2 cm arasında, ilk baklanın yerden yüksekligi 18,86-30,66 cm arasında, dal sayısı 2,8-3,6 adet/bitki arasında, bitkide bakla sayısı 5,9-12,46 adet/bitki arasında, bitkitane sayısı 16,46-36,2 adet arasında, bitkide tane ağırlığı 24,0-36,4 gr arasında, bakla tane sayısı 2,61-2,98 adet/bitki arasında, 100 tane ağırlığı 76,8-142,9 gr arasında, hektolitreağırlığı 59,9-74,2 kg/100lt arasında, hasat indeksi %38,8-72,7 arasında, birim alan taneverimi 368,8-535,9 da/kg arasında olduğu tesbit edilmiştir. Çıkıştan sonra çiçeklenme tarihi 85-100 gün arasında, çiçeklenme süresi 37-52 gün arasında, vejetasyon süresi 165-185 gün arasında, protein oranı %24,9-25,8 arasında, şişme kapasitesi 0,81-1,62 ml/tanearasında, su alma kapasitesi 1,19-1,66 ml/tane arasında, şişme indeksi %2,04-2,21 arasında, su alma indeksi %1,02-1,25 arasında ve pişme süresinin 47-80 dk arasında olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis research was carried out in the fields of Bursa Uludag University, Faculty of Agriculture, Application and Research Center in the plant growing season of 2021-2022.In the research, 11 different bean cultivars and lines were used as plant material. The experiment was carried out in a randomized block design with three replications.biological yield, plant height, first pod height, number of nodes with pod, number of branches per plant, number of pods per plant, number of seeds per plant, grain weight perplant, 100 grain weight, hectoliter weight, seed yield per dekar, harvest indexs, proteincontent, cooking time, swelling capacity and mineral matter compotition of grain were investigated at this research. According to the results of a one-year research; it was determined that Biological yieldvaried from 44,0 to 73,1 gr/plant, plant height from 101 to 128,2 cm, first pod height fromground from 18,86 to 30,66 cm, number of branches from 2,8 to 3,6 pieces/plant, numberof pods per plant from 5,9 to 12,46 pieces/plant, number of plant seeds from 16,46 to 36,2 pcs, seed weight per plant from 24,0 to 36,4 gr, pod number from 2,61 to 2,98 per plant,100 seed weight from 76,8 to 142,9 gr, hectoliter weight from 59,9 to 74,2 kg/100lt,harvest index from 38,8 to 72,7%, grain yield per unit area from 368,8 to 535,9 da/kg.Inaddition, it was found that the date of flover after emergency was between 85-100 day,the period of blooming between 37-52 day, the period of vegetation between 165-185day, the ratio of protein between %24,9-25,8 swelling capacity between 0,81-1,62ml/grain, water absorption capacity between 1,19-1,66 ml/grain, swelling index between2,04-2,21%, water absorption index between 1,02% - 1,25% ,cooking time between 47-80 minutes swelling capacity between 0,81-1,62 ml/grain, water absorption capacity between 1,19-1,66 ml/grain, swelling index between 2,04-2,21%, water absorption indexbetween 1,02% and 1,25%, cooking time between 47-80 minutes.
dc.format.extentXI, 89 sayfa
dc.identifier.citationKarakaya, M. C. (2023). Bursa koşullarında bazı bakla çeşitlerinin (Vicia faba L.) verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/33655
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBakla
dc.subjectTohum verimi
dc.subjectFenolojik karakter
dc.subjectMorfolojik karakter
dc.subjectTeknolojik karakter
dc.subjectVicia faba
dc.subjectFaba bean
dc.subjectSeed yield
dc.subjectPhenological characters
dc.subjectMorphological characters
dc.subjectTechnolojic characters
dc.titleBursa koşullarında bazı bakla çeşitlerinin (Vicia faba L.) verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of yield and yield components of some faba bean (Vicia faba L.) cultivars at Bursa conditions
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Mehmet_Can_Karakaya.pdf
Size:
2.2 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: