Publication:
Yemeklik siyah salamura zeytinlerde gözlenen temel fizikokimyasal olaylar

dc.contributor.advisorCebe, Mustafa
dc.contributor.authorTaşer, İsmail Hakkı
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-27T08:25:26Z
dc.date.available2020-01-27T08:25:26Z
dc.date.issued1989-01-13
dc.description.abstractBu çalışmada, önce Marmara Bölgesine ait dört farklı büyüklükteki zeytinlerin homojen karışımlarının kimyasal özellikleri araştırılmış ve kantitatif analiz yapılmıştır. Elde edilen sonuçların daha önce belirlenmiş değerleriyle oldukça uyumlu olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, istatistiksel bilgisayar programı yardımıyla salamura çözeltilerine ait C=f(t) doğrusal regresyon ifadeleri uyarlanmıştır. Bu eşitlikler ve viskozite büyüklükleri kullanılarak difüzyon katsayıları (D) ve konsantrasyon gradientleri (dc/dx) hesaplanmıştır. Son işlem olarak, salamura çözeltilerinin bileşimi, NaCl konsantrasyonu ve zeytin büyüklüğü dolayısıyla reaksiyon yüzey alanına bağımlı olarak ortalama difüzyon hız sabitleri (k ort) elde edilmiştir.
dc.description.abstractIn this investigation, at first the chemical properties of the homogeneous mixture of four olive varietes grown in Marmara region have been determined and quantitative analysed, The obtained results are fairly in accordance with the previous values. Secondly the linear regression equations of the function C=f (t) in brines were fitted by means of a statistical computer program. By using these equations and the viscosities, the diffusion constants (D) and the concentration gradedients dc/dx were calculated for each brine solutions. Finally the average diffusion rate constants (k average) which depend on the concentrations of NaCl in brine, the composition of brine solutions and the size and diameter of olives so that the reaction surface area were obtained.
dc.format.extent56 sayfa
dc.identifier.citationTaşer, İ.H. (1989). Yemeklik siyah salamura zeytinlerde gözlenen temel fizikokimyasal olaylar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7137
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectZeytin
dc.subjectOil
dc.titleYemeklik siyah salamura zeytinlerde gözlenen temel fizikokimyasal olaylar
dc.title.alternativeBasic physicochemical events observed in edible black pickled olives
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
005555.pdf
Size:
3.1 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: