Publication:
Elma posasının yem değerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar

dc.contributor.advisorOkumuş, Nermin
dc.contributor.authorKarabulut, Ali
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2023-03-13T10:49:48Z
dc.date.available2023-03-13T10:49:48Z
dc.date.issued1990-09
dc.description.abstractAraştırmanın amacı kurutulmuş elma posası, elma posası silajı ve elma posası %10 yeşil yonca otu silajının yem değerini saptamaktır. Araştırma materyali yemler 3.5 yaşlı Malya koçlar ile sindirim denemesine tabii tutulmuşlardır. Her denemede 7 gün geçiş, 8 gün ön deneme ve 10 günde esas dönem olmak üzere 25 gün sürmüştür. Kurutulmuş elma posası, elma posası silajı ve elma posası %10 yeşil yonca otu silajının ortalama kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham sellüloz, N’siz öz maddeler, ham kül, kalsiyum ve fosfor kapsamlarının kuru maddede sırasıyla %100.00, 97.47, 5.68, 2.76, 21.05, 67.98, 2.53, 0.35, 0.18; %100.00, 96.66, 7.83, 4.36, 23.41, 61.06, 3.34, 0.41, 0.12 ve %100.00, 96.40, 9.60, 3.43, 23.87, 59.50, 3.60, 2.15, 0.17 olduğu belirlenmiştir. Denemeler sonunda kurutulmuş elma posası, elma posası silajı, elma posası %10 yeşil yonca otu silajının kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ, ham sellüloz, N’siz öz maddelerinin sindirilme dereceleri sırasıyla %71.97, 73.48, 12.24, 82.73, 68.22, 79.86; % 77.15, 77.78, 43.88, 71.15, 73.49, 84.22 ve % 77.63, 78.37, 47.92, 63.39, 78.87, 84.28 bulunmuştur. Sindirilebilir kuru madde, organik maddeler, ham protein, ham yağ, ham sellüloz, N’siz öz maddeler ve nişasta değerleri ise kuru madde olmak üzere sırasıyla % 71.97, 71.62, 0.69, 2.27, 14.35, 54.28, 67.54, ND; % 77.15, 75.17, 3.44, 3.10, 17.20, 51.42, 70.97 ND ve % 77.63, 75.55, 4.60, 2.17, 18.83, 50.14, 70.52 ND olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre kurutulmuş ve silolanmış elma posasının iti kalitede kaba yem oldukları söylenebilir.
dc.description.abstractThe of the research was to investigate the feed values of dried apple pomace, apple pomace silage and apple pomace % 10 green alfaalfa silage. Three metabolism trials were conducted for feed material of the research with 3.5 years old Malya hoggets. Each trial consisted of 7 days transition period, 8 days preliminary period and a series of 10 days collection period. Average drymatter, organic matters, crude protein, crude fat, crude fiber, nitrogen free extract matters, crude ash, calcium and phosphorus content in dry matter for dried apple pomace, apple pomace silage and apple pomace % 10 green alfaalfa silage were determined as 1000.00, 97.47, 5.68, 2.76, 21.05, 67.98, 2.53, 0.35, 0.18 % ; 1000.00, 96.66, 7.83, 4.36, 23.41, 61.06, 3.34, 0.41, 0.12 % and 100.00, 96.40, 9.60, 3.43, 23.87, 59.50, 3.60, 2.15, 0.17 % respectively. Average apperent digestibility of dry matter, organic matters, crude protein, crude fat, crude fiber and nitrogen free extract of dried apple pomace, apple pomace silage end apple pomace % 10 green alfaalfa silage 71.97, 73.48, 12.24, 82.73, 68.22, 79.86 % ; 77.15, 77.78, 43.88, 71.15, 73.49, 84,22 % and 77.63, 78.37, 47.92, 63.39, 78.87 84.28 % respectively. Digestible dry matter, organic, atters, crude protein, crude fat, crude fiber, nitrogen free extract and starch values in dry matter were found as 71.97, 71.62, 0.69, 2.27, 14.35, 54.28 %, 67.54 SV; 77.15, 75.17, 3.44, 3.10, 17.20, 51.42 %, 70.97 SV and 77.63, 75.55, 4.60, 2.17, 18.83, 50.14 %, 70.52 SV respectively. According to these results dried and ensiled apple pomace can be accepted as high quality roughage.
dc.format.extent[VI], 45 sayfa
dc.identifier.citationKarabulut, A. (1990). Elma posasının yem değerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31523
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectElma posası
dc.subjectApple pomace
dc.subjectYem değeri
dc.subjectFeed value
dc.titleElma posasının yem değerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeResearch on the determination of the feed value of apple pomace
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
FEY_00920.pdf
Size:
1.31 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: