Yayın: Burundi’de yetersiz beslenme sorununa çözüm alternatifi olarak kanatlı sektörünün geliştirilme olanakları
| dc.contributor.advisor | Dokuzlu, Sertaç | |
| dc.contributor.author | Ntawuguranirimana, David | |
| dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
| dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı | |
| dc.contributor.orcid | 0000-0003-1851-028X | |
| dc.date.accessioned | 2024-10-24T06:31:07Z | |
| dc.date.available | 2024-10-24T06:31:07Z | |
| dc.date.issued | 2024-08-15 | |
| dc.description.abstract | Yetersiz beslenme 21. yüzyıl için halen devam eden önemli bir insanlık sorunudur. Yetersiz beslenme, insanların yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan besin öğelerine tam olarak ulaşamaması ve enerji metabolizmasına katılamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Tüm dünya genelinde önemli bir sorun olan yetersiz beslenme, bilhassa gelişmemiş ve gelişmekte olan Afrika kıtasındaki ülkelerde yaygın bir sağlık sorunudur. Bir Doğu Afrika ülkesi olan Burundi, hem yaşanan sosyo-ekonomik sorunlar hem de sahip olunan kaynakların verimli kullanılmaması nedeniyle, vatandaşlarının yetersiz beslenme sorunu ile karşılaştığı bir ülkedir. Bu araştırmanın amacı, Burundi’de yetersiz beslenme sorununun araştırılması, Burundi’de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin incelenmesi ve hayvancılık faaliyetleri içinde kümes hayvancılığının pozisyonunun değerlendirilmesi ve sonunda kanatlı sektörü geliştirme olanakları incelemesidir. Araştırma kapsamında Burundi’deki yetersiz beslenme durumunu incelenmiş ve kanatlı sektörünün mevcut durumunun ortaya konulabilmesi amacı ile 4 ilde kanatlı üretimi yapan 60 aile tipi işletme ile 30 kanatlı kooperatifine anket uygulanmıştır. Aynı zamanda Türkiye ile Burundi arasında bir karşılaştırma yapabilmek amacı ile Türkiye’de kanatlı üretimi yapan 18 işletmeye de aynı anket uygulanmıştır. Anket verilerinden elde edilen sonuçlara göre Burundi’de kanatlı üretimi yapan işletmelerin %25’i kadın, %75’i erkekler tarafından yönetilmektedir. Kanatlı üretimi yapan işletme sahiplerinin ortalama yaşı 39’dur. Türkiye’deki kanatlı işletmelerinde işletme sahiplerinin üretimdeki ortalama tecrübesi 22 yıl iken Burundi’de 10 yıldır. Tarım dışı geliri olan işletmeler incelediğinde Türkiye’deki oran %47 iken Burundi’de %27’dir. Bu durum Burundi’de kişilerin yaşamlarını sürdürmek için tarımsal faaliyetlere daha fazla bağımlı olduğunu göstermektedir. Burundi, mevcut durumunda Türkiye’nin 1930’lu yıllardaki görünümünü sergilemektedir. Burundi’de kanatlı hayvan sektörü gelişmemiş durumdadır. Ancak, Türkiye gibi kanatlı sektörü gelişmiş ülkeler örnek olarak incelenerek, Burundi koşullarına uyarlanması durumunda bu sektör geliştirmek mümkündür. | |
| dc.description.abstract | Malnutrition is an important human problem that continues in the 21st century. Malnutrition occurs when people cannot fully access the nutrients they need to sustain their lives and cannot participate in energy metabolism. Malnutrition, which is a significant problem worldwide, is a widespread health problem especially in underdeveloped and developing countries in Africa. Burundi is an East African country where its citizens face malnutrition due to both the socio-economic problems experienced and the inefficient use of the resources it has. The aim of this research is to investigate the malnutrition problem, to examine agricultural and animal husbandry activities in Burundi, to evaluate the position of poultry farming within animal husbandry activities and finally to examine the development opportunities of the poultry sector in Burundi. Within the scope of the research, malnutrition in Burundi was examined and a survey was conducted on 60 family-type enterprises and 30 poultry cooperatives producing poultry in 4 provinces in order to reveal the current status of the poultry sector. At the same time, in order to make a comparison between Türkiye and Burundi, the same survey was applied to 18 poultry production enterprises in Türkiye. According to the results obtained from the survey data, 25% of poultry production enterprises in Burundi are managed by women and 75% by men. The average age of poultry production enterprise owners is 39. While the average experience of enterprise owners in poultry enterprises in Türkiye is 22 years, it is 10 years in Burundi. When enterprises with non-agricultural income are examined, the rate is 47% in Türkiye, while it is 27% in Burundi. This situation shows that people in Burundi are more dependent on agricultural activities to sustain their lives. Burundi, in its current state, displays the appearance of Türkiye in the 1930s. The poultry sector in Burundi is underdeveloped. However, it is possible to develop this sector if countries with well-developed poultry sector such as Türkiye are examined as examples and adapted to Burundi conditions. | |
| dc.format.extent | XIV, 76 sayfa | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11452/46988 | |
| dc.language.iso | tr | |
| dc.publisher | Bursa Uludağ Üniversitesi | |
| dc.relation.publicationcategory | Tez | |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
| dc.subject | Burundi | |
| dc.subject | Yetersiz beslenme | |
| dc.subject | Kanatlı hayvancılık | |
| dc.subject | Açlık | |
| dc.subject | Gıda güvensizliği | |
| dc.subject | Yoksulluk | |
| dc.subject | Malnutrition | |
| dc.subject | Poultry | |
| dc.subject | Hunger | |
| dc.subject | Food insecurity | |
| dc.subject | Poverty | |
| dc.title | Burundi’de yetersiz beslenme sorununa çözüm alternatifi olarak kanatlı sektörünün geliştirilme olanakları | |
| dc.title.alternative | Poultry industry development opportunities as an alternative to the solution to the problem of malnutrition in Burundi | |
| dc.type | masterThesis | |
| dspace.entity.type | Publication | |
| local.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı |
Dosyalar
Orijinal seri
1 - 1 / 1
