Publication:
Effect of egg yolk and soybean lecithin on tris-based extender in post-Thaw Ram Semen quality and in vitro fertility

dc.contributor.buuauthorÜstüner, Burcu
dc.contributor.buuauthorAlçay, Selim
dc.contributor.buuauthorNur, Zekariya
dc.contributor.buuauthorSağırkaya, Hakan
dc.contributor.buuauthorSoylu, Mustafa Kemal
dc.contributor.departmentVeterinerlik Fakültesi
dc.contributor.departmentKlinik Bilimler Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-1438-221X
dc.contributor.researcheridAAG-7238-2021
dc.contributor.researcheridAAH-2635-2021
dc.contributor.researcheridAAH-8821-2021
dc.contributor.scopusid18937724600
dc.contributor.scopusid56099810300
dc.contributor.scopusid6508060684
dc.contributor.scopusid6602400461
dc.contributor.scopusid8237440900
dc.date.accessioned2022-08-23T06:39:13Z
dc.date.available2022-08-23T06:39:13Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractThe aim of the current study was to evaluate the effect of egg yolk and different soybean lecithin concentrations on the efficiency of ram semen cryopreservation and to test the fertilizing ability of frozen-thawed ram semen. Ejaculates with a thick consistency, rapid wave motion (3-5), and >70% initial motility were pooled. Pooled semen were then divided into four groups and diluted at 1/5 (semen/extender) with 1%, 3%, 6% lecithin (L1, L3 and L6) or 20% egg yolk (EY20) using the two-step dilution method. As expected, the results of the current study showed that both motility and the rates of defective acrosomes in sperm were negatively affected by the cryopreservation procedure (P<0.001). The motility values of at 5 C and post-thawed semen in the EY20 group were significantly higher than those in the L1, L3 and L6 groups (P<0.05). There were no differences in motility rates among the lecithin groups at the dilution, cooling, equilibration or post thawing stages (P>0.05). The results of in vitro fertilization, as assessed by the rate of blastocyst formation, were more successful in the EY20 group than those noted in different lecithin groups. In conclusion, freezing ram semen with an extender containing egg yolk could yield better post-thaw sperm parameters and embryonic development compared to lecithin containing extenders.
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, yumurta sarısı ve farklı lesitin konsantrasyonlarının koç spermasının dondurulabilirliği üzerine etkisini değerlendirmek ve dondurup çözdürülen koç spermasının fertilizasyon yeteneğini tespit etmektir. Kitle hareketi (3-5) ve >%70 motiliteye sahip ejakülatlar birleştirildi (pooling). Pooling yapılan sperma dört gruba bölündü ve %1, %3, %6 (L1, L3 ve L6) lesitin veya %20 yumurta sarısı (EY20) içeren sulandırıcılar ile 1/5 (sperma/sulandırıcı) oranında iki aşamalı sulandırma yöntemi kullanılarak sulandırıldı. Bu çalışmanın sonucunda; motilite ve akrozomal bozukluk oranlarının dondurma prosedüründen olumsuz yönde etkilendiği tespit edildi (P<0.001). EY20 grubunun 5°C’de ve eritme sonrası motilite değerleri L1, L3 ve L6 gruplarına göre yüksek bulundu (P<0.05). Sulandırma, soğutma, ekilibrasyon ve eritme sonrası aşamalarda motilite oranları bakımından lesitin grupları arasında farklılık saptanmadı (P>0.05). Blastosist oranları bakımından değerlendirilen in vitro fertilizasyon sonuçlarına göre, EY20 grubunun farklı lesitin gruplarından daha başarılı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, yumurta sarısı içeren sulandırıcı ile dondurulan koç spermasının lesitin gruplarına göre eritme sonrası spermatolojik özellikler ve embriyonik gelişim bakımından daha üstün olduğu tespit edildi.
dc.identifier.citationÜstüner, B. vd. (2014). "Effect of egg yolk and soybean lecithin on tris-based extender in post-Thaw Ram Semen quality and in vitro fertility". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 20(3), 393-398.
dc.identifier.endpage398
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue3
dc.identifier.scopus2-s2.0-84897635402
dc.identifier.startpage393
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2013.10248
dc.identifier.urihttp://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2014_3/393-398.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/28316
dc.identifier.volume20
dc.identifier.wos000333080600010
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectCryopreservation
dc.subjectLecithin
dc.subjectEgg yolk
dc.subjectRam semen
dc.subjectIVF
dc.subjectEquine sperm membrane
dc.subjectCryoprotective agents
dc.subjectSheep embryos
dc.subjectBull semen
dc.subjectCryopreservation
dc.subjectSpermatozoa
dc.subjectFrozen
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectDondurma
dc.subjectLesitin
dc.subjectYumurta sarısı
dc.subjectIVF
dc.subjectKoç sperması
dc.subject.scopusExtender; Semen; Semen Extenders
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleEffect of egg yolk and soybean lecithin on tris-based extender in post-Thaw Ram Semen quality and in vitro fertility
dc.title.alternativeTris-bazlı sulandırıcılarda yumurta sarısı ve soya lesitininin eritme sonrası koç spermasının kalitesi ve in vitro fertilite üzerine etkisi
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeterinerlik Fakültesi/Klinik Bilimler Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Üstüner_vd_2014.pdf
Size:
615.96 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: