Publication:
Fibrozyme'm çeşitli yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisi

dc.contributor.buuauthorTürkmen, İ. İsmet
dc.contributor.buuauthorGülmez, B. Haluk
dc.contributor.buuauthorEren, Mustafa
dc.contributor.buuauthorGezen, Ş. Şule
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2021-03-25T06:34:52Z
dc.date.available2021-03-25T06:34:52Z
dc.date.issued2000-03-08
dc.description.abstractBu çalışmada, fıbrolitik bir enzim olan Fibrozyme ın bazı yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri Uzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 11 adet yem örneği kullanılmıştır. Örnekler biri kontrol olmak üzere 6 farklı dozda Fibrozyme ile muamele edilmişlerdir. örneklerin kuru madde, organik madde ve ham selüloz sindirilebilirlik leri süt ığırı rumen sıvısının kullanıldığı in vitro metotla belirlenmiştir. Arpa, soya kabuğu ve konsantre yem karma ının kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikleri, mı ır silajı, saman, arpa, soya kabuğu, konsantre yem karma , kaba ve konsantre yem karması ı ile kaba ve konsantre yem karması 2'nin ham selüloz sindirilebilirlikleri Fibrozyme ın çeşitli dozlarında kontrol gruplarından yüksek olmuştur (P<0.05). Yonca kuru otunun kuru madde, organik madde ve· ham selüloz sindirilebilirlik değerleri ile kaba ve konsantre yem karması 2'nin organik madde sindirilebilirlik değerleri ise bazı Fibrozyme dozlarında kontrol gruplarından düşük olmuştur (P<0.05). Sonuç olarak, Fibrozyme ın yem maddelerinin sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisinin enzim seviyesine ve yem türüne bağlı olduğu düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, effects of Fibrozyme, thatisa fıbrolytic enzyme, on in vitro digestibility characteristics of some feed ingredients were investigated. In the experiment, eleven feed examples were used. The examples were treated at six different levels ofFibrozyme one ofwhich was control. The dry matter, organic matter and crude fiber digestibility of the examples were determined by in vitro method used rumen liquor of dairy cattle. At some doses of Fibrozyme, the dry matter and organic matter digestibility of barley, soya hull, concentrate mix and the crude fiber digestibility of maize silage, straw, barley, s'oya hull, concentrate mix, forage-concentrate mix 1 and forage concentrate mix 2 were higher than the control groups (P<0.05). The dry matter, organic matter and crude fiber digestibility values of alfalfa hay and the organic matter digestibility values of forage-concentrate mix 2 were tower than the controlgroups at some doses of Fibrozyme (P<0.05). As a result, it is expected that the effect of Fibrozyme on digestibility characteristics of feed ingredients depends on the levels of the enzyme and kind offeed ingredient.
dc.identifier.citationTürkmen, İ. İ. (2000). "Fibrozyme'm çeşitli yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisi" Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(3),75-81.
dc.identifier.endpage81
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage75
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18287
dc.identifier.volume19
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFibrozyme
dc.subjectFibrozyme
dc.subjectIn vitro
dc.subjectSindirilebilirlik
dc.subjectIn vitro
dc.subjectDigestibility
dc.titleFibrozyme'm çeşitli yem maddelerinin in vitro sindirilebilirlik özellikleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of fibrozyme on in vitro digestibility characteristics of so me feed ingredients
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
19_3_12.pdf
Size:
2.53 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: