Publication:
Using of poppy seed meal and yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) as an alternative protein source for layer hens

dc.contributor.authorKüçükersan, Seher
dc.contributor.authorKüçükersan, Kemal
dc.contributor.buuauthorYeşilbağ, Derya
dc.contributor.departmentVeterinerlik Fakültesi
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.contributor.researcheridAAK-5370-2020
dc.contributor.scopusid9246817500
dc.date.accessioned2022-01-20T12:09:31Z
dc.date.available2022-01-20T12:09:31Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of diets containing different amounts of poppy seed meal (PSM) and yeast culture (S. cerevisiae) on performance and egg quality parameters of laying hens. A total of 160 laying hens, 40 weeks old, were divided into four groups of 40 hens each, which were in turn subdivided into four subgroups of 10 hens' experimental replicates. The animals in experimental groups were fed with diets containing 7.5% PSM plus 0.1% yeast culture (Group I), 15% PSM plus 0.1% yeast culture (Group II), and only 0.1% yeast culture (Group III), respectively. The poppy seed meal addition up to 7.5 and 15% increased feed consumption values significantly (P<0.01). Egg production and feed efficiency values were not significantly affected (P>0.05). The highest mean egg weight value was defined in the Group II. In addition eggshell thickness values were significantly lower in the control group than in experimental groups. PSM and yeast culture together can be efficiently used in laying hen diets as a protein source.
dc.description.abstractBu araştırmada değişik düzeylerde haşhaş tohumu küspesi ve maya kültürü (S. cerevisiae) içeren rasyonların yumurtacı tavuklarda performans ve yumurta kalite parametreleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 40 haftalık yaşta toplam 160 yumurtacı tavuk her biri 40 hayvandan oluşan 4 gruba bölündü, gruplarda herbiri 10 hayvandan oluşan 4 alt gruba ayrıldı. Deneme gruplarına sırasıyla %7.5 HTK ve %0.1 maya kültürü (Grup I); %15 HTK ve %0.1 maya kültürü (Grup II); ve sadece %0.1 maya kültürü (Grup III) ilave edildi. Araştırma sonunda rasyonlara %7.5 ve %15 düzeyinde haşhaş tohumu küspesi ilavesi yem tüketimi değerini önemli düzeyde artırmıştır (P<0,01). Yumurta verimi ve yemden yararlanma değerlerinde ise kontrol ve deneme grupları arasında önemli bir farklılık oluşturmamıştır (P>0.05). En yüksek yumurta ağırlığı değeri Grup II’de saptanmıştır. Yumurta kabuk kalınlığı kontrol grubunda diğer deneme gruplarıyla kıyaslandığında önemli (P<0.05) düzeyde düşük olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak haşhaş tohumu küspesi ve maya kültürünün yumurta tavuğu rasyonlarında protein kaynağı olarak birlikte kullanılabileceği değerlendirilmiştir.
dc.identifier.citationKüçükersan, S. vd. (2009). "Using of poppy seed meal and yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) as an alternative protein source for layer hens". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(6), 971-974.
dc.identifier.endpage974
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue6
dc.identifier.scopus2-s2.0-72049120694
dc.identifier.startpage971
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/24193
dc.identifier.volume15
dc.identifier.wos000274088000026
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLaying hens
dc.subjectPerformance
dc.subjectPoppy seed meal
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae
dc.subjectYeast culture
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAnimalia
dc.subjectPapaver
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae
dc.subjectHaşhaş tohumu küspesi
dc.subjectMaya kültürü
dc.subjectYumurtacı tavuk
dc.subjectPerformans
dc.subject.scopusBroiler Chickens; Ross (Chicken Breed); Synbiotics
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleUsing of poppy seed meal and yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) as an alternative protein source for layer hens
dc.title.alternativeHaşhaş tohumu küspesi ve maya'nın (Saccharomyces cerevisiae) alternatif protein kaynaǧı olarak yumurtacı tavuk rasyonlarında kullanımı
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeterinerlik Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Yeşilbağ_vd_2009.pdf
Size:
152.05 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: