Publication:
Bursa ve Mustafakemalpaşa koşullarında yetiştirilen şeker darısı x sudan otu (sorghum bicolor var. saccharatum (l.) mohlenbr x sorghum sudanense (piper) stapf.) ümitvar melez hatlarında ekim sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri

dc.contributor.advisorTurgut, İlhan
dc.contributor.authorKöstereli, Güngör
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-07T07:38:00Z
dc.date.available2020-02-07T07:38:00Z
dc.date.issued2011
dc.description.abstractBu çalışma Bursa ve Mustafakemalpaşa ekolojik koşullarında yetiştirilen şeker darısı x sudan otu (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr x Sorghum sudanense (Piper) Stapf.) ümitvar melezlerinde ekim sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2010 yılı vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak E-26, E-28 ve 29(1) hatları kullanılmıştır. Denemede dört farklı sıra üzeri mesafenin salkım oluşturma süresi (gün), bitki boyu (cm), bitki sap çapı (mm), yaprak sayısı (adet/bitki), yaprak oranı (%), salkım oranı (%), sap oranı (%), yeşil ot verimi (kg/da), kuru madde oranı (%), kuru madde verimi (kg/da), ham protein oranı (%) ve ham protein verimi (kg/da) üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma sonunda; farklı şeker darısı x sudan otu melezleri ile farklı sıra üzeri mesafelerle birlikte Bursa koşullarında bitki boyu (I. Biçim; 296,7-313,3 cm, II. Biçim; 182,5-214,7 cm), yeşil ot verimi (I. Biçim; 4798,0-8707,0 kg/da, II. Biçim; 3522,0-4033,7 kg/da), kuru madde oranı (I. Biçim; % 31,0-% 39,3, II. Biçim; % 18,7-% 21,1), kuru madde verimi (I. Biçim; 1518,8-2917,6 kg/da, II. Biçim; 516,4-788,1 kg/da), ham protein oranı (I. Biçim; % 3,9-% 6,2) ve ham protein verimi (I. Biçim; 75,0-146,6 kg/da) değişiklik göstermiştir. En yüksek yeşil ot verimi 29(1) x 2,5 cm interaksiyonundan (8707,0 kg/da) elde edilmiştir.Mustafakemalpaşa koşullarında ise bitki boyu (287,3-325,7 cm), yeşil ot verimi (4796,0-6574,7 kg/da), kuru madde oranı (% 22,8-% 33,8), kuru madde verimi (1224,1-1999,4 kg/da), ham protein oranı (% 6,3-% 8,2) ve ham protein verimi (90,8-136,0 kg/da) değerleri değişiklik göstermiştir. En yüksek yeşil ot verimi 29(1) x 2,5 cm, E-26 x 2,5 cm ve E-26 x 7,5 cm interaksiyonlarından elde edilmiştir.
dc.description.abstractThis study is conducted to assess the effects of sowing density on yield and yield components in sweet sorghum x sudangrass (Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr x Sorghum sudanense (Piper) Satpf.) promising hybrids sorghum lines under the the ecological condition of Bursa and Mustafakemalpaşa in the vegetation period of 2010. In this study E-26, E-28 and 29(1) sorghum lines were used as material, the effects of four different interval on bunch formation time (day), plant height (cm), plant diameter or size (mm), number of leaf (unit/plant), leaf ratio (%), bunch ratio (%), stage ratio (%), green forage yield (kg/da), dry matter ratio (%), dry matter yield (kg/da), raw protein ratio (%) and raw protein yield were investigated.At the end of study, under Bursa conditions, different sweet sorghum x sudangrass hybrids and different intervals showed difference on plant height (I. Reaped; 296,7-313,3 cm, II. Reaped; 182,5-214,7 cm), green forage yield (I. Reaped; 4798,0-8707,0 kg/da, II. Reaped; 3522,0-4033,7 kg/da), dry matter ratio (I. Reaped; %31,0-%39,3, II. Reaped; %18,7-%21,1), dry matter yield (I. Reaped; 1518,8-2917,6 kg/da, II. Reaped; 516,4-788,1 kg/da), raw protein ratio (I. Reaped; %3,9-%6,2) and raw protein yield (I. Reaped; 75,0-146,6 kg/da). The highest green forage yield was obtained from interactions 29(1) x 2,5 cm (8707,0 kg/da).Under Mustafakemalpaşa conditions, plant height (287,3-325,7 cm), green forage yield (4796,0-6574,7 kg/da), dry matter ratio (%22,8-%33,8), dry matter yield (1224,1-1999,4 kg/da), raw protein ratio (%6,3-%8,2) and raw protein yield (90,8-136,0 kg/da) results showed difference. The highest green forage yield was obtained from interactions 29(1)x2,5 cm and E-26x2,5 cm and E-26 x 7,5 cm.
dc.format.extentXI, 65 sayfa
dc.identifier.citationKöstereli, G. (2011). Bursa ve Mustafakemalpaşa koşullarında yetiştirilen şeker darısı x sudan otu (sorghum bicolor var. saccharatum (l.) mohlenbr x sorghum sudanense (piper) stapf.) ümitvar melez hatlarında ekim sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/8300
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectŞeker darısı x sudan otu melezi
dc.subjectEkim sıklığı
dc.subjectYeşil ot verimi
dc.subjectKuru ot verimi
dc.subjectHam protein verimi
dc.subjectSweet sorghum x sudangrass hybrid
dc.subjectSowing
dc.subjectGreen forage yield
dc.subjectDry forage yield
dc.subjectRaw protein yield
dc.titleBursa ve Mustafakemalpaşa koşullarında yetiştirilen şeker darısı x sudan otu (sorghum bicolor var. saccharatum (l.) mohlenbr x sorghum sudanense (piper) stapf.) ümitvar melez hatlarında ekim sıklığının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of sowi̇ng density on yield and yield components in sweet sorghum x sudangrass (sorghum bicolor var. saccharatum (l.) monlenbr x sorghum sudanense (piper) stapf.) promising hybrids sorghum lines under the ecological condition of Bursa and Mustafakemalpasa
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
340082.pdf
Size:
1.89 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: