Publication: Bazı önemli yem bitkilerinde biçim yükseklik ve zamanının gövde ve kök gelişmesine etkisi
Files
Date
Authors
Authors
Açıkgöz, Neriman
Advisor
Çelik, Necmettin
Language
Type
Publisher:
Uludağ Üniversitesi
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu araştırma, farklı biçim yükseklik ve biçim aralıklarının yonca (Medinaca satiya L.), kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss,, kamışsı 3-urak (estuca arundiraceae Schreb L.) ve domuz ayrığı, baccrlis clomerara )'da gövde ve kök gelişmesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma U.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi serasında 1992-93 yıllarında bir saksı denemesi olarak kurulmuştur. Araştırmada dört farklı biçim aralığı, aralığı (7, 15, 21 ve 30 gün) ve üç değişik biçim yüksekliği (4, 8 ve 11 cm) kullanılmıştır. Biçim aralığı yonca, kamışsı yumak ve domuz ayrığında biçim yüksekliği de yonca, domuz ayrığı ve kılçıksız bromda yaş ot verimini çok önemli ölçüde etkilemiştir. 21 ve 30 gün aralıkla yapılan biçimler ile 4 ve 8 cm yüksekliklerden yapılan biçimler saksı başına dana fazla yaş ot verimi vermiştir. Biçim aralığının kuru ot verimine olan etkisi yonca ve kamışsı yumanta çok önemli bulunmuştur. Biçim yüksekliğinin ise kuru ot verimine olan etkisi kamışsı yumak ve domuz ayrığında önemli bulunmuştur. En yüksek kuru ot verimi 21 ve 30 gün aralıklı biçimler ile 8 ve 12 cm yükseklikten yapılan biçimlerden elde edilmiştir. Biçim aralığı yonca ve kılçıksız bromda, biçim yüksekliği de sadece kılçıksız Bromda kuru kök ağırlığını önemli ölçüde etkilemiştir. 30 günlük periyotlarda ve 12 cm yüksekliklerden yapılan biçimlerde daha fazla kuru kök üretimi gerçekleşmiştir.
Description
Source:
Keywords:
Keywords
Biçme yüksekliği, Biçme zamanı, Dactylis glomerata, Festuca arundinacea, Gövde, Kök, Tarla bitkileri, Yem bitkileri, Yonca, Cutting height, Cutting time, Stem, Root, Field crops, Fodder plants, Alfalfa
Citation
Açıkgöz, N. (1993). Bazı önemli yem bitkilerinde biçim yükseklik ve zamanının gövde ve kök gelişmesine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.