Publication:
Sellülaz enziminin buğday samanının besleme değeri, in vitro sindirimi ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri

dc.contributor.advisorIn vitro sindirilebilirlik
dc.contributor.advisorMikrobiyal protein üretimi
dc.contributor.buuauthorYıldırım, Hatice Kalkan
dc.contributor.buuauthorFilya, İsmail
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.contributor.researcheridAAH-2927-2021
dc.contributor.scopusid7005108822
dc.contributor.scopusid6701639395
dc.date.accessioned2022-01-10T05:47:55Z
dc.date.available2022-01-10T05:47:55Z
dc.date.issued2011
dc.descriptionBu çalışma Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümünde İsmail Filya'nın danışmanlığında Hatice Kalkan Yıldırım tarafından yazılan "Fibrolitik enzimlerin buğday samanının beslenme değeri üzerine etkileri" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.
dc.description.abstractBu araştırmada, buğday (Triticum aestivum L.) samanı %40 kuru madde (KM) içerecek şekilde, Trichoderma viride kaynaklı sellülazla %0, 0.2, 0.4, 0,6 ve 0.8 dozlarında (KM’de), kontrol ve uygulama başına 3 paralelli olarak işlendikten sonra cam kavanozlara silolanarak oda sıcaklığı (22ºC) ve 40ºC’de 30 gün süre ile inkübasyona bırakılmıştır. Buğday samanının farklı dozlarda sellülaz enzimiyle işlenmesi sonucunda nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF), hemisellüloz ve sellüloz içeriklerinde düşüşler belirlenmiş, suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), laktik asit ve metabolik enerji (ME) içerikleri ise artmıştır (P<0.05). İn vitro gaz üretimi sonucunda elde edilen parametrelerden, en yüksek gaz üretimi (GÜ), kuru madde sindirilebilirliği (KMS) ve gerçek organik madde sindirilebilirliği (GOMS) değerleri sırasıyla; 23.00 ml, %24.30 ve 33.40 (KM’de) olarak 40ºC’de %0.8 dozunda işleme sonucunda, mikrobiyal protein üretimi (MPÜ) ise 99.40 mg (KM’de) değeriyle 40ºC’de %0.2 dozunda yapılan işleme sonucunda saptanmıştır (P=0.000). Araştırma sonucunda besin maddeleri, hücre duvarı bileşenleri ve in vitro sindirilebilirlik parametrelerinde saptanan gelişmeler dikkate alındığında, fibrolitik enzim kullanımının buğday samanının besleme değerini artırdığı ve en iyi sonuçların 40ºC sıcaklık uygulanarak sellülazla yapılan işlemelerin en yüksek dozlarında (%0.8) alındığı belirlenmiştir
dc.identifier.citationKalkan, H. ve Filya İ. (2011). "Sellülaz enziminin buğday samanının besleme değeri, in vitro sindirimi ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(4), 585-594.
dc.identifier.endpage594
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue4
dc.identifier.scopus2-s2.0-79959625379
dc.identifier.startpage585
dc.identifier.urihttps://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20123245534
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/23943
dc.identifier.volume17
dc.identifier.wos000292686100011
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.bap2004/50
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.relation.tezDoktora
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectFibrolytic enzyme
dc.subjectCellulase
dc.subjectWheat straw
dc.subjectIn vitro digestion
dc.subjectMicrobial biomass production
dc.subjectGas-production
dc.subjectFibrolytic enzymes
dc.subjectCarcass characteristics
dc.subjectRumen fermentation
dc.subjectDegrading enzymes
dc.subjectMilk-production
dc.subjectFeed-intake
dc.subjectDairy-cows
dc.subjectDigestibility
dc.subjectDegradability
dc.subjectTrichoderma viride
dc.subjectTriticum aestivum
dc.subjectFibrolitik enzim
dc.subjectSellülaz
dc.subjectBuğday samanı
dc.subject.scopusRumen Fermentation; Acid Detergent Fiber; Dry Matter Digestibility
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleSellülaz enziminin buğday samanının besleme değeri, in vitro sindirimi ve mikrobiyal protein üretimi üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of cellulase enzyme on nutritive value, in vitro digestion characteristics and microbial biomass production of wheat straw
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ3
dc.wos.quartileQ3
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Kalkan_Filya_2011.pdf
Size:
640.54 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: