Publication:
Prevalence of escherichia coli O157 in red meat and meat products determined by VIDAS ECPT and LightCycler PCR

dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran
dc.contributor.buuauthorEyigör, Ayşegül
dc.contributor.buuauthorAnar, Şahsene
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.contributor.researcheridAAI-1092-2021
dc.contributor.researcheridAAI-1101-2021
dc.contributor.scopusid6506404118
dc.contributor.scopusid6602558950
dc.contributor.scopusid6504131698
dc.date.accessioned2022-04-15T08:19:31Z
dc.date.available2022-04-15T08:19:31Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractThis study aimed to determine the prevalence of Escherichia coli O157 in retail red meat and meat products with the Vitek Immunodiagnostic Assay System, including H7 Escherichia coli phage technology (VIDAS ECPT), and a real-time polymerase chain reaction system (LightCycler PCR; LCPCR). A total of 106 red meat and meat product samples were analyzed with VIDAS ECPT and LCPCR. VIDAS ECPT presumptive positive samples were subjected to VIDAS Immuno Concentration E. coli O157, followed by culture and serology. Among the 27 out of 72 (37.50%) red meat samples and 3 out of 34 (8.82%) red meat products that tested positive by VIDAS ECPT, 5.55% and 0.00% were confirmed positive for E. coli O157 (but not H7), respectively. Red meat and red meat product samples were 73.61% and 20.58% positive by LCPCR. The 5.55% prevalence of E. coli O157 in red meats poses a significant risk for consumers and indicates insufficient hygiene management both at the farm and during the slaughtering and meat handling processes in Turkey. This is the first report on the detection of E. coli O157 by VIDAS ECPT and LCPCR in naturally contaminated red meat and meat products.
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Escherichia coli O157 (E. coli O157)’yi de içeren Escherichia coli Vitek Ultra Performans Immunodiagnostik Assay Sistemi Faj Teknolojisi (VIDAS ECPT) ve bir gerçek zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu sistemi (LightCycler PCR- LCPCR) ile kırmızı etlerde ve et ürünlerinde E. coli O157’nin prevalansının belirlenmesidir. Çalışmada, 106 kırmızı et ve et ürünü örneği VIDAS ECPT ve LCPCR ile analiz edildi. VIDAS ECPT şüpheli pozitif örnekler, VIDAS Immuno-konsantrasyon E. coli O157 (ICE) testine tabi tutuldu, ardından kültür ve seroloji uygulandı. VIDAS ECPT ile 72 kırmızı et örneğinin 27’si (% 37,50) ve 34 et ürünü örneğinin 3’ü (% 8,82) pozitif iken, bu örneklerin sırasıyla % 5,55 ve % 0,00 oranında E. coli O157 (H7 hariç) pozitif olduğu doğrulandı. Kırmızı et örneklerinin % 73,61’inin, kırmızı et ürünü örneklerinin ise % 20,58’inin LCPCR ile E. coli O157 pozitif olduğu belirlendi. Sonuç olarak, kırmızı etlerde % 5,55 oranında E. coli O157 bulunması tüketici yönünden risk oluşturmaktadır. Bu durum ülkemizde çift lik, kesimhane ve et işleme yerlerinde hijyen koşullarının yetersizliğinin bir göstergesidir. Bu çalışma, doğal kontamine kırmızı et ve et ürünlerinde E. coli O157’nin varlığının VIDAS ECPT ve LCPCR ile belirlendiği rapor edilen ilk çalışmadır
dc.identifier.citationTemelli, S. vd. (2012). "Prevalence of escherichia coli O157 in red meat and meat products determined by VIDAS ECPT and LightCycler PCR". Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 36(3), 305-310.
dc.identifier.endpage310
dc.identifier.issn1300-0128
dc.identifier.issue3
dc.identifier.scopus2-s2.0-84865396030
dc.identifier.startpage305
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.3906/vet-1107-38
dc.identifier.urihttps://journals.tubitak.gov.tr/veterinary/abstract.htm?id=12711
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/25796
dc.identifier.volume36
dc.identifier.wos000302964900013
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherTÜBİTAK
dc.relation.bap2008/67
dc.relation.journalTurkish Journal of Veterinary and Animal Sciences
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectE. coli O157
dc.subjectVidas
dc.subjectPcr
dc.subjectRed meat
dc.subjectRed meat product
dc.subjectReal-time pcr
dc.subjectLinked fluorescent assay
dc.subjectListeria-monocytogenes
dc.subjectGround-beef
dc.subjectLigand
dc.subjectH7
dc.subjectKırmızı et
dc.subjectKırmızı et ürünü
dc.subject.scopusShiga Toxin Producing Escherichia Coli; Hemolytic Uremic Syndrome; Serotypes
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titlePrevalence of escherichia coli O157 in red meat and meat products determined by VIDAS ECPT and LightCycler PCR
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Temelli_vd_2012.pdf
Size:
104.65 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: