Yayın:
Farklı kaba yem kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi

dc.contributor.advisorTürkmen, İbrahim İsmet
dc.contributor.authorGençoğlu, Hıdır
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2019-12-20T06:13:57Z
dc.date.available2019-12-20T06:13:57Z
dc.date.issued2006
dc.description.abstractBu çalışma, süt sığırları beslenmesinde farklı kaba yem kaynakları kullanılmasının çiğneme aktivitesi, rumen fermantasyonu, sindirilebilirlik, süt verimi ve bileşimi üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Denemede laktasyonun 210 ± 20 günlerinde ve 575 ± 50 kg canlı ağırlığındaki, dördü rumen kanüllü olmak üzere toplam 12 baş ilk doğumunu yapmış Holştayn süt sığırı kullanılmıştır. Sığırlar kaba yem kaynakları farklı olandört toplam karma rasyon ile beslenmişlerdir. Rasyonlar; 1) % 50 mısır silajı + % 50konsantre yem (MS), 2) % 35 mısır silajı + % 15 buğday samanı + % 50 konsantre yem(MSS), 3) % 35 mısır silajı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSY), 4) % 25 mısır silajı + % 10 buğday samanı + % 15 yonca kuru otu + % 50 konsantre yem (MSSY) şeklinde düzenlenmiştir. MSS ile beslenen ineklerin geviş getirme zamanı ise, MS ile beslenenlerden daha yüksek olmuştur (P<0.05). MSS ve MSSY gruplarının toplam çiğneme zamanları (662 ve 633 dk/gün) MS grubuna göre (521 dk/gün) daha yüksek bulunmuştur(P<0.01). Denemedeki hayvanların ortalama rumen pH değerleri, NH3-N miktarı,asetat/propionat oranları, toplam uçucu yağ asitleri ve kuru madde tüketim miktarları rasyon uygulamalarından etkilenmemiştir. Ancak 5.8'in altında kalan rumen pH süresi, MS ile beslenen ineklerde daha fazla bulunmuştur (P<0.001). Bu çalışmadan, süt miktarı ve bileşimi üzerine olumsuz bir etki yaratmamasına rağmen, süt sığırı rasyonlarında kaba yem kaynağı olarak sadece mısır silajı kullanılmaması gerektiği sonucu çıkartılabilir.
dc.description.abstractThe objective of this experiment was to evaluate the effects of different forage sources on chewing activity, rumen fermentation, digestibility, milk production and composition in late lactating dairy cows. Twelve late lactating Holstein primiparous cows including four cows equipped with a rumen cannula, averaging 210 ± 20 d in milk and weighing 575 ± 50 kg. Cows were fed four total mixed diets that were varied in the forage sources: 1) 50% corn silage + 50% concentrate mixture (CS), 2) 35% corn silage + 15% wheat straw + 50% concentrate mixture (CSW), 3) 35% corn silage + 15% alfalfa hay + 50% concentrate mixture (CSA), 4) 25% corn silage + 10% wheat straw + 15% alfalfa hay + 50% concentrate mixture (CSWA). Cows fed with CSW spent more time ruminating than cows fed CS (P<0.05). Total chewing time was higher (P<0.01) in CSW (662 min/d) and CSWA (633 min/d) groups than CS (521 min/d). Mean rumen pH values, NH3-N content, acetate/propionate ratio, total concentration of volatile fatty acids in rumen fluid and dry matter intake levels were not affected by the treatments. However, the time (h/d) where the pH was under 5.8 value, was increased when cows fed the CS diet (P<0.001). It is concluded that the corn silage should not use as sole forage source in dairy cow ratio, in spite of has no unfavorable effect on the milk production and composition.
dc.format.extentIII, 51 sayfa
dc.identifier.citationGençoğlu, H. (2006). Farklı kaba yem kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3708
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKaba yem kaynağı
dc.subjectFiziksel etkin NDF
dc.subjectÇiğneme aktivitesi
dc.subjectRumen parametreleri
dc.subjectSüt verimi ve bileşimi
dc.subjectForage sources
dc.subjectPhysically effective NDF
dc.subjectChewing activities
dc.subjectRumen parameters
dc.subjectMilk production and composition
dc.titleFarklı kaba yem kaynaklarının süt sığırlarında rumen parametreleri ile süt verimi ve bileşimi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of different forage sources on rumen parameters, milk production and composition in dairy cows
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
192791.pdf
Boyut:
367.06 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama