Yayın: Meyve tutumundan hasada kadar geçen sürede Gemlik çeşidi zeytin yapraklarının antioksidan aktivite ve fenolik bileşiklerindeki değişimin belirlenmesi
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Doğangün, Esra
Danışman
Uylaşer, Vildan
Dil
Türü
Yayıncı:
Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Zeytin ağacı (Olea europaea) yaprakları bünyesinde bulunan fenolik bileşikler nedeniyle antihipertansif, anti-aterojenik, hipokolesterolemik, hipoglisemik, antimikrobiyal, antiviral, antitümöral, anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, meyve tutumundan hasat dönemine kadar Mudanya ve Gemlik yörelerinden temin edilen Gemlik çeşidi zeytin yapraklarının kimyasal (kuru madde miktarı, renk) ve fonksiyonel özellikleri (antioksidan aktivite, toplam fenolik madde, fenolik bileşikler) üzerine yöre ve hasat zamanının etkileri belirlenmiştir. Zeytin yapraklarında fenolik maddelerin kantitatif ve kalitatif olarak tayini LC/MS/MS ile yapılmıştır. Zeytin yaprağı örneklerinin DPPH serbest radikali süpürücü aktivite değerlerinin % 91,45-93,86 arasında, toplam fenolik madde miktarlarının ise 154,11 - 373,36 mg GAE/100g arasında değiştiği saptanmıştır. HPLC ile yapılan analizler sonucunda tüm örneklerde en fazla miktarda (94,21-860,21 mg/kg) bulunan fenolik bileşiğin Oleuropein olduğu görülmüştür. Zeytin yapraklarının fenolik madde miktarlarının yöre ve hasat zamanına göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır (p<0,05).
The olive tree (Olea europaea) leaves have antihypertensive, anti-atherogenic, hypocholesterolemic, hypoglycemic, antimicrobial, antiviral, antitumoral, anti-inflammatory and antioxidant properties due to the phenolic compounds present in the leaves. In this study, the effects of locality and harvesting time on the chemical (dry matter amount, color) and functional properties (antioxidant activity, total phenolic substance, phenolic components) of Gemlik variety olive leaves obtained from Mudanya and Gemlik regions from setting fruit to harvesting period were determined. Quantitative and qualitative determination of phenolic materials in olive leaves was carried out by LC/MS/MS. It was determined that the DPPH free radical scavenging activity values of the olive leaf samples varied between 91.45% and 93.86% and the total phenolic substance contents varied between 154.11 - 373.36 mg GAE/100g. As a result of HPLC analysis, it was seen that Oleuropein was the phenolic compound found in the maximum amount (94.21-860.21 mg/kg) in all samples. The amounts of phenolic substances of olive leaves were found to vary according to locality and harvesting time (p<0,05). Key words: Olive leaf, phenolic compounds, HPLC, antioxidant activity.
The olive tree (Olea europaea) leaves have antihypertensive, anti-atherogenic, hypocholesterolemic, hypoglycemic, antimicrobial, antiviral, antitumoral, anti-inflammatory and antioxidant properties due to the phenolic compounds present in the leaves. In this study, the effects of locality and harvesting time on the chemical (dry matter amount, color) and functional properties (antioxidant activity, total phenolic substance, phenolic components) of Gemlik variety olive leaves obtained from Mudanya and Gemlik regions from setting fruit to harvesting period were determined. Quantitative and qualitative determination of phenolic materials in olive leaves was carried out by LC/MS/MS. It was determined that the DPPH free radical scavenging activity values of the olive leaf samples varied between 91.45% and 93.86% and the total phenolic substance contents varied between 154.11 - 373.36 mg GAE/100g. As a result of HPLC analysis, it was seen that Oleuropein was the phenolic compound found in the maximum amount (94.21-860.21 mg/kg) in all samples. The amounts of phenolic substances of olive leaves were found to vary according to locality and harvesting time (p<0,05). Key words: Olive leaf, phenolic compounds, HPLC, antioxidant activity.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Zeytin yaprağı, Fenolik bileşikler, HPLC, Antioksidan aktivite, Olive leaf, Phenolic compounds, Antioxidant activity
Alıntı
Doğangün, E. (2018). Meyve tutumundan hasada kadar geçen sürede Gemlik çeşidi zeytin yapraklarının antioksidan aktivite ve fenolik bileşiklerindeki değişimin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
