Publication:
MV-20 ekmeklik buğday (Triticum aestivum var. aestivum l.) çeşidinde farklı ekim sıklığı ve farklı azotlu gübre uygulamalarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri

dc.contributor.advisorYürür, Nevzat
dc.contributor.authorÖzer, Kenan
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-26T06:20:19Z
dc.date.available2020-02-26T06:20:19Z
dc.date.issued1997-10-07
dc.description.abstractBu araştırma MV-20 ekmeklik buğday çeşidinde en uygun ekim sıklığı ve azot dozunun belirlenmesi amacıyla 1994/95 ve 1995/96 yıllarında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılmıştır. En uygun ekim sıklığım saptamak amacıyla 4 farklı ekim sıklığı (350, 450, 550 ve 650 tane/m2) ve uygun azot dozunu belirlemek amacıyla da 6 farklı azot dozu (0, 4, 8, 12, 16 ve 20 kg/da N) uygulanmıştır. Deneme 4 tekrarlamak tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre tertiplenmiştir. Denemede uygulanan farklı ekim sıklıkları ve azot dozları tane verimi üzerine önemli etkide bulunmuştur. MV-20 çeşidinde yüksek verim için en uygun ekim sıklığının 550 tane/m2 ve azot dozunun 16 kg/da N olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractThis Research was carried out to determine the most suitable seeding density and the nitrogen level for MV-20 Bread Wheat Cultivar in the years of 1994/95 and 1995/96 at the Agricultural Research and Application Center of Agriculture Faculty, Uludağ University. To determine the suitable seeding density, 4 different seeding density (350, 450, 550 and 650 seed/m2) and 6 rates of nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16 and 20 kg/da N) were applied. The trial was set up in the randomized complete block design with four replications. According to the results, there were significant effects of different sowing densities and nitrogen levels on seed yield. It was found that most suitable sowing density was 550 seed/m2 and nitrogen levels did 16 kg/da for the highest seed yield in MV-20 cultivar.
dc.format.extentVI, 68 sayfa
dc.identifier.citationÖzer, K. (1997). MV-20 ekmeklik buğday (Triticum aestivum var. aestivum l.) çeşidinde farklı ekim sıklığı ve farklı azotlu gübre uygulamalarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9285
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAzot
dc.subjectAzotlu gübreler
dc.subjectBuğday
dc.subjectEkim sıklığı
dc.subjectEkmeklik buğday
dc.subjectVerim ögeleri
dc.subjectNitrogen
dc.subjectNitrogen fertilizers
dc.subjectWheat
dc.subjectSeeding density
dc.subjectBread wheat
dc.subjectYield components
dc.titleMV-20 ekmeklik buğday (Triticum aestivum var. aestivum l.) çeşidinde farklı ekim sıklığı ve farklı azotlu gübre uygulamalarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different sowing frequency and different nitrogen fertilizer applications on yield and yield components of MV-20 bread wheat (Triticum aestivum var. Aestivum l.)
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
067633.pdf
Size:
3.83 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: