Publication:
Bursa yöresinde ateş yanıklığı (erwinia amylovora (burr.) Winslow et al.) üzerinde çalışmalar

Thumbnail Image

Organizational Units

Authors

Authors

Yahyaoğlu, M. Murat

Advisor

Baykal, Necati

Language

Publisher:

Uludağ Üniversitesi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Bu çalışma öncelikle Bursa ili Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, İnegöl, İznik, Kestel, Orhangazi ve Yenişehir ilçelerindeki armut ve ayva bahçelerinde bir survey çalışması şeklinde yapılmıştır. Bu amaçla surveyler 1996 yılı Mayıs-Eylül aylarında 65 armut ve 38 ayva bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda hastalığın E. amylovora (Burr.) Winslow et al., olduğu yaygınlık oranı armut ve ayvalarda ortalama olarak % 16.13 ve % 55.61 olarak belirlenmiştir. Bu yaygınlığın ilçeler itibariyle dağılımı ise armut çeşitlerinde ortalama olarak Kestel, İnegöl, Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi ve Yıldırım, Gürsu, Orhangazi ve İznik'te sırasıyla % 26.99, % 21.64, %20.31, % 16.62, % 12.20, % 10.63, % 7.17 ve % 2.78 olarak, ayva çeşitlerinde ise (İnegöl hariç) % 69.72, % 68.86, % 26.88, % 67.29, % 72.88, % 50.21 ve % 33.01 olarak belirlenmiştir. Bahçelerdeki armut çeşitleri arasında da hastalığın yaygınlık oranının farklı olduğu belirlenmiş ve buna göre Santa Maria, Williams, Akçaarmut, Deveci ve Margaritte çeşitlerinde hastalığın yaygınlık oranı sırasıyla % 17.59, % 15.82, % 9.34, % 5.24 ve %4.55 olarak belirlenmiştir. Hastalıklı bitki kısımlarından elde edilen 29 bakteri izolatı ile laboratuvar koşullarında yapılan tanılama çalışmaları sonucu etmenin Erwinia amylovora olduğu saptanmıştır.
This study, primarily has been done as a survey study on the orchards of pear and quince in Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, İnegöl, İznik, Kestel, Orhangazi and Yenişehir towns of Bursa. For this aim the surveys were performed in 65 pear and 38 quince orchards from May to September, in 1996. At the end of the study, the prevalence rate of disease on pears and quinces, determined as %16.13 and %55.61 on an average. The spread of the disease on the cultivars of pears according to towns, average, Kestel, İnegöl, Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi, Gürsu, Orhangazi and İznik was determined as %26.99, %21.64, %20.31, %16.62, %12.20, %10.63, %7.17 and %2.78 and in quince cultivars, it was determined as %69.72, %68.86, %26.88, %67.29, %72.88, %50.21 and %33.01, respectively. Among the cultivars of pears in the orchards, the percentage of the prevalence of disease was determined as different. According to this Santa Maria, Williams, Akçaarmut, Deveci and Margaritte cultivars, the rate of prevalence was determined as %17.59, %15.82, %9.34, %5.24 and %4.55, respectively. In addition, by an identification study in the laboratory conditions with 29 bacteria isolates, which are obtained from diseased plant parts the cause was found to be Erwinia amylovora.

Description

Source:

Keywords:

Keywords

Ateş yanıkdığı, Erwinia amylovora, Armut, Ayva, Fire blight, Pear, Guince

Citation

Yahyaoğlu, M. M. (1998). Bursa yöresinde ateş yanıklığı (erwinia amylovora (burr.) Winslow et al.) üzerinde çalışmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

0

Views

0

Downloads