Publication:
Gökkuşağı alabalığı (oncorynchus mykiss) rasyonlarında farklı protein ve yağ düzeyleri ile yağ çeşitlerinin bazı kan parametreleri ve canlı ağırlık üzerine etkileri

dc.contributor.buuauthorGalip, Nurten
dc.contributor.buuauthorYaman, Kemalettin
dc.contributor.buuauthorCengiz, Fahrünisa
dc.contributor.buuauthorAydın, Cenk
dc.contributor.buuauthorBilgüven, Murat
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentFizyoloji Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-23T10:49:52Z
dc.date.available2021-03-23T10:49:52Z
dc.date.issued1999
dc.description.abstractBu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorynchus mykiss) rasyonlarında farklı protein (% 35 ve % 45) ve yağ düzeyleri (% 10 ve % 20) ile yağ çeşitlerinin (soya, keten, iç yağı ve balık yağı) hematokrit (PCV), alyuvar (RBC), hemoglobin (Hb), plazma kalsiyum (PCa), plazma potasyum (PK), plazma sodyum (PNa), alyuvar potasyum (EK), alyuvar sodyum (ENa) değerleri ve canlı ağırlık üzerine etkileri incelendi. Denemede ortalama canlı ağırlıkları 17.30-17. 70 g arasında değişen 1600 adet gökkuşağı alabalığı yavrusu kullanıldı ve deneme 12 hafta sürdü. Deneme % 35 ve % 45 protein düzeyleri ile % 10 ve % 20 yağ düzeylerinde soya, keten, iç yağ ve balık yağının kullanıldığı 16 gruptan oluştu. Analizler her bir grupta 10 olmak üzere toplam 160 alabalık üzerinde yapıldı. Sonuçta protein düzeyinin (% 35-% 45), alyuvar sayısı (1.031.13x106 1mm3), yağ düzeyinin de (OA> 10-% 20) yine alyuvar sayısı (0.941. 22x106 /mm3) üzerinde önemli etkisi olduğu görüldü (p<0.05). Yağ çeşitlerinin ise hematokrit, a/yuvar, hemoglobin ve kalsiyum üzerine önemli derecede etkili olduğu belirlendi (p<0.05). Canlı ağırlık artışında en iyi sonuç% 45 protein (196. 77 g), % 20 yağ (195.51g) ve balık yağı uygulandığında (1 92.60 g) elde edildi.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different dietary protein levels (35 %and 45 %), fat !evels (10 %and 20 %) and oil kinds (soybean-linseed-tallow and fish) on hematocrit (PCV). red blood eel! (RBC), hemoglobin (Hb), plasma cafetum (PCa), plasma potassium (PK), plasma sodium (PNa), erythrocyte potassiıtm (EK}, erythrocyte sodium (ENa) and live weight of rainbow trout were investigated. Animal material of the research was 1600 rainbow trout juveniles with average weights ranging between 17.30 and 17. 70 g. Treatment groups were composed of three factori; dietary protein levels, dietary fat levels and oil kids under 16 combinations. The research lasted 12 weeks. Analysts of samples obtained from 160 jish in 16 groups (each group consisted of ten fish) were carried out. As a result, ıt was found out that the effects of protein levels (% 35-% 45) on RBC (1.03-1.1 3x106/mm3) were significant (p<0.05). The effects of fat /eve/s (lO %-20 %) on RBC (0.94- 1.22x106/mm3) were also significant (p<0.05). lt was found out that the effects of oil kinds on PCV, RBC, Hb and PCa values were significant (p<O. 05). The best result in the live weight gain was obtained by adding 45 %protein (196. 77 g), 20% fat (195.51 g) and fish oil (192.60 g).
dc.identifier.citationGalip, N. vd. (1999). ''Gökkuşağı alabalığı (oncorynchus mykiss) rasyonlarında farklı protein ve yağ düzeyleri ile yağ çeşitlerinin bazı kan parametreleri ve canlı ağırlık üzerine etkileri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 137-148.
dc.identifier.endpage148
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage137
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18177
dc.identifier.volume18
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAlabalık (Oncorynchus mykiss)
dc.subjectDiyet protein yağ düzeyi
dc.subjectYağ çeşidi
dc.subjectKan parametreleri
dc.subjectRainbow trout (Oncorynchus myhss)
dc.subjectCanlı ağırlık
dc.subjectOil kinds
dc.subjectDietary proteinfat level
dc.subjectBlood parameters
dc.subjectLive weight
dc.titleGökkuşağı alabalığı (oncorynchus mykiss) rasyonlarında farklı protein ve yağ düzeyleri ile yağ çeşitlerinin bazı kan parametreleri ve canlı ağırlık üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of different dietery protein, fat levels and various kinds of oil on some blood parameters and live weight ofrainbow trout (oncorynchus mykiss).
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Fizyoloji Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
18_1-2_14.pdf
Size:
2.68 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: