Publication:
Tanzimat edebiyatının din anlayışında Şinasi örneği

dc.contributor.advisorKemikli, Bilal
dc.contributor.authorBayer, Selman
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.contributor.departmentİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
dc.contributor.departmentTürk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
dc.date.accessioned2019-12-19T07:52:48Z
dc.date.available2019-12-19T07:52:48Z
dc.date.issued2007
dc.description.abstractBu çalışmada, Osmanlı Batılılaşmasının en mühim dönüm noktası olan Tanzimat devrinin siyasi, kültürel ve edebi gelişmelerinden Şinasi'nin ne şekilde etkilendiği ve nasıl bir din anlayışı olduğu araştırılmaya çalışıldı. Tanzimat dönemi Osmanlı ve devamında Türk modernleşme tarihinin en önemli dönemidir. Ayrıca, geleneğin ve dinin ilk defa sorgulanmaya başlandığı ve Batı düşüncesinin Aydınlanma, Rasyonalizm, Pozitivizm gibi önemli hususiyetlerinin anlaşılma ve tartışılmaya çalışıldığı bir devirdir. Bu hareketli dönemde Şinasi, yer yer tartışmanın en hararetli alanlarında yer yer de kendi münzevi köşesinde bulunarak devrin aydının zihnini kurcalayan sorular ve sorunlarla meşgul olmuş ve elinden geldiğince söz konusu problemlere cevap aramıştır. Şinasi yaşadığı çağın batılaşma problemlerine dair görüşlerini bütün ömrü boyunca gösterdiği titizliğin en açık bir şekilde görüldüğü yazılarında ve şiirlerinde tartışmıştır. Tüm bu yazılarının ve şiirlerinin neticesinde işaret ettiği yer dogmalara ve geleneğe değil akla önem veren bir rejim ve değer bakımından dinin de üzerinde kabul edilecek bir akıl ve sistemle yönetilen toplumdur.
dc.description.abstractIn this study, it is tried to understand how the cultural and political developments of Tanzimat period which was the principal turning point of Ottoman Westernization affected on Şinasi and his conception of religion. Tanzimat the most important period of not only the Ottoman state but also Turkey’s modernization. However, in this period, for the first time traditon and religion and Rationalism, Enlightenment, Positivism were debated and tried to be conceived. Şinasi, like Ziya Paşa and Namık Kemal, is one of the most important writers of 19th century. He has known as the frontier of the enlightenment philosophy in Ottoman Westernization. Şinasi during dramatic Tanzimat period, tried to understand the developments and resolve problems of his time. He discussed the most popular notions such as “reason”, “enligtenment philosophy”, “positivism” “secularism” and “religion” in his poems and articles. Consequently, Şinasi all of his works, defended his liberal opinions, secularism and a regime which based upon enlightenment reason.
dc.format.extentIX, 113 sayfa
dc.identifier.citationBayer, S. (2007). Tanzimat edebiyatının din anlayışında Şinasi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3630
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectŞinasi
dc.subjectTanzimat
dc.subjectDin
dc.subjectAkıl
dc.subjectReşit Paşa
dc.subjectBatılılaşma
dc.subjectEdebiyat
dc.subjectPozitivizm
dc.subjectReligion
dc.subjectReason
dc.subjectWesternization
dc.subjectLiterature
dc.subjectPositivism
dc.titleTanzimat edebiyatının din anlayışında Şinasi örneği
dc.title.alternativeSinasi's conception of religion in Tanzimat literature
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü/İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı/Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
210153.pdf
Size:
1.17 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: