Publication:
Gıda güvenliği ve etik

dc.contributor.advisorVural, Hasan
dc.contributor.authorTaniş, Muhammed Emin
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2022-03-14T07:26:38Z
dc.date.available2022-03-14T07:26:38Z
dc.date.issued2022-02-25
dc.description.abstractKüreselleşen dünyada nüfusun artmasına paralel olarak tüketimin artması, ulusal ve uluslararası gıda ticaretinin yaygınlaşması, teknolojik gelişmelerle birlikte gıda endüstrisinin yaygınlaşması, beraberinde son zamanlarda gıda kaynaklı hastalıkların artmasına sebep olmuştur. Bunun yanı sıra dünyanın genelinde ve Türkiye'de ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çalışmalar yapılmış, çeşitli gıda güvenlik sistemleri ve uygulamaları yürürlüğe girmiştir. Diğer taraftan üretim yapan işletmelerin ve tüketicilerin gıda güvenliği bilinçlerinin oluşmaması bazı sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca üreticilerin daha çok para kazanma hırsı, gıdalarda hileye başvurup gayrı ahlâki ve etik olmayan tutumlar sergilemesine sebep olmuştur. Bu çalışmada; gıda güvenliği sorunları incelenmiş, oluşturulan gıda güvenliği sistemleri ve uygulamaları irdelenmiş, tüketicinin eğitimi ve bilinçlendirilmesi konuları ele alınmış, üretimde etik ilkeler üzerinde durulması gerektiği bildirilmiş ve oluşan sorunlara çözümler derlenerek sunulmuştur. Özellikle toplumun eğitim ve bilinçlendirilmesi hususunda; tüm bireylerin, kamu, kurum ve kuruluşların ortak bir çalışma yaparak bağımsız bir gıda platformu oluşturması, liyakatli ve gönüllü kişilerle bu çalışmaların yürütülüp sosyal medyayı daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulanmıştır.
dc.description.abstractIn the globalizing world, the increase in consumption in parallel with the increase in population, the spread of national and international food trade, the spread of the food industry with technological developments have recently caused an increase in food-borne diseases. In addition, studies have been carried out by relevant institutions and organizations throughout the world and in Turkey, and various food safety systems and practices have been put into effect. On the other hand, the lack of food safety awareness of production companies and consumers causes some problems. In addition, the ambition of the producers to earn more money has led to cheating in food and exhibiting unethical and unethical attitudes. In this study; food safety problems were examined, the created food safety systems and practices were examined, the education and awareness of the consumers were discussed, it was stated that ethical principles in production should be emphasized and solutions to the problems were compiled and presented. Especially in terms of education and awareness of the society; It was emphasized that all individuals, public institutions and organizations should work together to create an independent food platform, and that these studies should be carried out with qualified and volunteer people and social media should be used more effectively.
dc.format.extentIX, 64 sayfa
dc.identifier.citationTaniş, M. E. (2022). Gıda güvenliği ve etik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/24968
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGıda güvenliği
dc.subjectEtik
dc.subjectÜretim
dc.subjectTüketim
dc.subjectSağlık
dc.subjectFood safety
dc.subjectEthics
dc.subjectProduction
dc.subjectConsumption
dc.subjectHealth
dc.titleGıda güvenliği ve etik
dc.title.alternativeFood safety and ethics
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Muhammet_Emin_Taniş.pdf
Size:
1.48 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: