Publication:
Bacillus cereus'un saflaştırılması, mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi

dc.contributor.advisorErgül, C. Cem
dc.contributor.advisorTürkel, Sezai
dc.contributor.authorTuran, Duygu
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-06-01T20:32:25Z
dc.date.available2020-06-01T20:32:25Z
dc.date.issued2016
dc.description.abstractBu çalışmada, Bacillus türlerinin baharatlardaki ve topraktaki varlığının belirlenmesi, mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi amacıyla marketlerde ambalajlı olarak satılan farklı markalardan alınan Piper nigrum (karabiber), Capsicum annuum (tatlı-acı kırmızı biber), Zingiber officinale (zencefil), Cuminum cyminum (kimyon), Ocimum basilicum (fesleğen), Thymus vulgaris (kekik), Salvia officinalis (adaçayı), Mentha piperita (nane), Origanum majorona (mercanköşk), Laurus nobilis (defne), karışık pizza baharatı ve hazır halde bulunan toprak preparatı incelenmiştir. Baharat örneklerinin petrilere ekimi sonucunda petrilerde bazı Bacillus türleri gözlenmiştir. Petrilerde yaygın olarak B. cereus kolonilerinin gözlenmesinin yanısıra sarı renkli, parlak ve sulu koloniler kaydedilmiştir. B. cereus'un yanısıra diğer Bacillus türlerinin de toksisitelerini belirlemek amacıyla farklı bir materyal olarak hazır toprak preparatları incelenmiştir. İncelenen toprak preparatlarından hazır olarak temin edilen DNA solusyonlarında toksisiteye neden olan genlerin varlığı araştırılmıştır. B. cereus ve B. thuringiensis'den izole edildiği bilinen ve Bialystok Üniversitesi Mikrobiyoloji laboratuarına hazır olarak getirilerek kullanılan DNA solüsyonlarında Hbl, Nhe ve Cry genlerinin varlığının olup olmadığı saptanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, in order to determine the presence of Bacillus types in some spices and soil, sold as packaged in the market from different brands Piper nigrum (black pepper), Capsicum annuum (sweet and hot red pepper), Zingiber officinale (ginger), Cuminum cyminum (cumin), Ocimum basilicum (basil), Thymus vulgaris (thyme), Salvia officinalis (sage), Mentha piperita (mint), Origanum Majorona (marjoram), Laurus nobilis (bay), mixed pizza spices and ready soil preparation were examined. In the result, in the spices that were planted in the petries were obtained some Bacillus species. Widely, Bacillus cereus was observed. Besides of these colonies, yellow-colored, bright and wet colonies were recorded. As a different material, prepared soil sample was used for determine the toxicity of B. cereus and other Bacillus species. In ready DNA solutions that were obtained from the soil samples were examined, the presence of the genes which causes to toxicicity were researched. The presence of Hbl, Nhe and Cry genes was observed in these ready DNA solutions.
dc.identifier.citationTuran, D. (2016). Bacillus cereus'un saflaştırılması, mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/10957
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectB.cereus
dc.subjectFood analyze
dc.subjectBacteri izolation
dc.subjectSpice
dc.subjectContamination
dc.subjectFood poisoning
dc.subjectBakteri izolasyonu
dc.subjectGıda analizi
dc.subjectBaharat
dc.subjectKontaminasyon
dc.subjectGıda zehirlenmesi
dc.titleBacillus cereus'un saflaştırılması, mikrobiyolojik ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of Bacillus cereus; purification, microbiological and biochemical properties
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
459156.pdf
Size:
1011.51 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: