Publication:
Buhar ve asitle işlemenin mercimek samanının yem değeri üzerine etkisi

dc.contributor.buuauthorKalkan, Hatice
dc.contributor.buuauthorKarabulut, Ali
dc.contributor.departmentUludaǧ Üniversitesi
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.contributor.scopusid7005108822
dc.contributor.scopusid7005308670
dc.date.accessioned2023-04-14T10:25:01Z
dc.date.available2023-04-14T10:25:01Z
dc.date.issued2003
dc.description.abstractBu çalışma buhar ve asitle işleme yöntemi ile mercimek samanının yem değerini artırma olanaklarını araştırmak üzere düzenlenmiştir. Araştırmada yem materyali olarak yeşil mercimek samanı (Lens culinaris M.), hayvan materyali olarak ise yaklaşık üç yaşlı, rumen kanülü takılı, 3 baş Kıvırcık koç kullanılmıştır. Yeşil mercimek samanına farklı yoğunluklarda H2SO4 çözeltileri emdirilerek, otoklavda farklı sürelerde buharla işlenmiştir. Bu uygulamalardan sonra farklı işlemlerden geçirilmiş yeşil mercimek samanlarının besin madde içerikleri ve hücre duvarı bileşenleri bulunmuş, Naylon Kese Yöntemi ve Gaz Üretim Tekniği ile rumende parçalanabildik özellikleri saptanmıştır. Sonuç olarak buhar ve asitle işleme yöntemi ile daha yüksek hücre duvarı yararlanılabilirliğine ulaşılmıştır. Bununla beraber asit uygulanmaksızın yalnız 5 saat süre ile otoklavda 121 °C'de buharla işlenmiş yeşil mercimek samanının sellüloz, hemisellüloz parçalanabilirlikleri ve gaz üretimlerinde dikkate değer bir artış gözlenmiştir.
dc.description.abstractThis research was carried out to determine the possibilities of improving the feed value of lentil straw with steam and acid treatment. Lentil straw (Lens culinaris M.) was used as feed material and three 3-year-old, Kivircik rams fitted with rumen cannula were used as the animal material. Lentil straw was impregnated with different concentrated H2SO4 solutions, and then autoclaved at different periods and temperatures. After these treatments, the nutrient contents and cell wall components of the lentil straw were determined, and rumen degradability characteristics were determined with the nylon bag technique and gas production technique. In conclusion, higher cell wall utilization rates were achieved with steam and acid treatment. However, after steam treatment at 121 degreesC temperature for 5 h reaction time without acid application, considerable increases (P < 0.05) were observed in cellulose and hemicellulose degradation as well as the gas production of treated lentil straw.
dc.identifier.citationKalkan, H. ve Karabulut, A. (2003). “Buhar ve asitle işlemenin mercimek samanının yem değeri üzerine etkisi”. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences , 27(6), 1375-1381.
dc.identifier.endpage1381
dc.identifier.issn1300-0128
dc.identifier.issue6
dc.identifier.scopus2-s2.0-1242284483
dc.identifier.startpage1375
dc.identifier.urihttps://journals.tubitak.gov.tr/veterinary/vol27/iss6/19/
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/32393
dc.identifier.volume27
dc.identifier.wos000189164100019
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherTÜBİTAK
dc.relation.journalTurkish Journal of Veterinary and Animal Sciences
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAnimalia
dc.subjectLens culinaris
dc.subjectLentil straw
dc.subjectSteam treatment
dc.subjectAcid treatment
dc.subjectIn situ
dc.subjectIn vitro gas production
dc.subjectCrop wheat silage
dc.subjectBacterial inoculants
dc.subjectAerobic stability
dc.subjectNutritive-value
dc.subjectExplosion
dc.subjectRumen
dc.subjectDigestibility
dc.subjectDegradability
dc.subjectFermentation
dc.subjectHydrolysis
dc.subjectMercimek samanı
dc.subjectBuharla işleme
dc.subjectAsitle işleme
dc.subjectİn vitro gaz üretimi
dc.subjectParçalanabilirlik
dc.subject.emtreeArticle
dc.subject.emtreeAutoclave
dc.subject.emtreeCell wall
dc.subject.emtreeConcentration (parameters)
dc.subject.emtreeDegradation
dc.subject.emtreeFood
dc.subject.emtreeGas
dc.subject.emtreeLentil
dc.subject.emtreeMaterial state
dc.subject.emtreeNonhuman
dc.subject.emtreeNutrient
dc.subject.emtreeTemperature
dc.subject.emtreeWater vapor
dc.subject.emtreeAcid
dc.subject.emtreeNylon
dc.subject.emtreeSulfuric acid
dc.subject.scopusBiomass; Turf Grasses; Hydrothermal
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleBuhar ve asitle işlemenin mercimek samanının yem değeri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of steam and acid treatment on the feed value of lentil straw
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ3
dc.wos.quartileQ3
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentUludaǧ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Kalkan_Karabulut_2003.pdf
Size:
63.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: