Publication:
Balıkesir İli’nde süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut yapısı ve süt üretim maliyetleri

dc.contributor.advisorTurhan, Şule
dc.contributor.authorCeyhan, Emir
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-3862-8528
dc.date.accessioned2021-11-09T07:42:00Z
dc.date.available2021-11-09T07:42:00Z
dc.date.issued2021-10-14
dc.description.abstractBu araştırma Balıkesir koşullarında süt sığırı işletmelerinin süt üretim maliyetlerinin belirlenmesi amacıyla 2020 – 2021 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma, basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanarak seçilen 147 adet işletme ile yapılmış olan anketler üzerinden elde edilen verilerden hazırlanmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında işletme başı büyükbaş hayvan birimi (BBHB) 40, büyük baş hayvanlar arasında süt sığırı varlığı %22 olarak saptanmıştır. Araştırmada ayrıca işletmelerdeki öz sermaye ile toplam sermaye arasındaki oran, gerçek masraflar ve aktif sermaye arasındaki oran, net hasıla ve aktif sermaye oranı, tarımsal gelir ve aktif sermaye oranı, rantabilite oranları, ekonomik rantabilite, mali rantabilite, rantabilite faktörleri hesaplanmıştır. İşletmelerde toplam üretilmekte olan süt miktarları işletme başı yaklaşık 127 000 kg’dır. İşletme başı ortalama 22 baş sığır ve hayvan başına ortalama 6 000 litre süt verimi görülmektedir.
dc.description.abstractThis research was carried out between 2020 and 2021 in order to determine the milk production costs of dairy cattle enterprises in Balıkesir Dec. The data of the study was prepared from data obtained from surveys conducted with 147 businesses selected using a simple random sampling method. According to the results of the research, the BBHB (bovine unit) per business was 40 and the presence of dairy cattle among large head animals was 22% Dec. In addition, the ratio between equity and total capital in enterprises, the ratio between real costs and active capital, net income and active capital ratio, agricultural income and active capital ratio, annuity rates, economic annuity, financial annuity, annuity factors were examined.Dec. Dec. The total amount of milk produced in enterprises is about 127 000 kg per enterprise and an average of 22 heads of cattle and an average milk yield of 6 000 liters per animal is observed per enterprise.
dc.format.extentIX, 82 sayfa
dc.identifier.citationCeyhan, E. (2021). Balıkesir İli’nde süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut yapısı ve süt üretim maliyetleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/22599
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBalıkesir
dc.subjectSüt
dc.subjectSüt sığırcığı
dc.subjectSüt üretimi
dc.subjectSüt maliyeti
dc.subjectEkonometrik analiz
dc.subjectMilk
dc.subjectDairy cattle
dc.subjectMilk production
dc.subjectMilk cost
dc.subjectEconometric analysis
dc.titleBalıkesir İli’nde süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut yapısı ve süt üretim maliyetleri
dc.title.alternativeThe current structure of dairy farms in Balıkesir province and milk production costs
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Emir_CEYHAN.pdf
Size:
1.23 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: