Publication:
Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri

dc.contributor.buuauthorİnan, Büşra
dc.contributor.buuauthorEmir, Orkunalp
dc.contributor.buuauthorÇarpıcı, Emine Budaklı
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-14T11:45:27Z
dc.date.available2020-01-14T11:45:27Z
dc.date.issued2017-11-09
dc.description.abstractBu çalışma, bazı ekmeklik buğday hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkilerini belirlemek amacıyla Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Fizyolojisi Laboratuvarı’nda yürütülmüştür. Araştırmada, 10 adet ekmeklik buğday hattı ile 1 adet ekmeklik buğday çeşidi (Golia) kullanılmış ve 6 farklı tuz konsantrasyonu (0, 50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCl) ele alınmıştır. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde iki faktörlü ve üç tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Araştırmada, çimlenme yüzdesi, kökçük uzunluğu, sapçık uzunluğu, kökçük ve sapçık kuru ağırlığı ile tuza tolerans indeksi gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; ekmeklik buğday hatları arasında, E7 ekmeklik buğday hattı birçok özellik bakımından standart olarak kullanılan Golia buğday çeşidinden daha iyi sonuçlar vermiştir.
dc.description.abstractIn this study 6 salt concentrations (0, 50, 100, 150, 200 and 250 mM NaCl) were used to determine the effects of salinity on germination stage of 10 bread wheat line and st. wheat cultivars (Golia) in the plant physiology laboratory of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Uludag. The experiment was carried out as Randomized Plots Design with two factors and three replications. In the research, germination percentage, root lenght and shoot lenght, dry weights of root and shoot and salt tolerance index were examined. According to the results of research; E7 bread wheat line gave better results than standart cultivar (Golia) in terms of many features.
dc.identifier.citationİnan, B. vd. (2018). "Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(1), 69-78.
dc.identifier.endpage78
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage69
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/485579
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5994
dc.identifier.volume32
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEkmeklik buğday
dc.subjectÇeşit
dc.subjectIslah hattı
dc.subjectÇimlenme
dc.subjectTuz stresi
dc.subjectBread wheat
dc.subjectVariety
dc.subjectBreeding line
dc.subjectGermination
dc.subjectSalt stress
dc.titleBazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri
dc.title.alternativeResponses of some bread wheat (Triticum aestivum L.) lines to salt stress at germination stage
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
32_1_6.pdf
Size:
219.64 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: