Publication:
Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi

dc.contributor.buuauthorTurhan, Ahmet
dc.contributor.buuauthorKuşçu, Hayrettin
dc.contributor.buuauthorÖzmen, Neşe
dc.contributor.buuauthorDemir, Ali Osman
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentBitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
dc.contributor.departmentGıda İşleme Bölümü
dc.contributor.departmentBiyosistem Mühendisliǧi Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-1976-8082
dc.contributor.orcid0000-0001-9600-7685
dc.contributor.researcheridAAH-4682-2021
dc.contributor.researcheridAAG-5956-2021
dc.contributor.researcheridAAG-5889-2021
dc.contributor.scopusid57196504252
dc.contributor.scopusid23667971600
dc.contributor.scopusid25623754300
dc.contributor.scopusid7102184446
dc.date.accessioned2024-02-15T08:03:36Z
dc.date.available2024-02-15T08:03:36Z
dc.date.issued2014-02-19
dc.description.abstractBu çalışmada, Balıkesir sarımsağı üzerine farklı tuz dozlarının (1.60, 2.87, 4.14, 5.41, 6.68 ve 7.95 dS m-1) etkisi, verim ile toplam kuru madde, suda çözünür kuru madde, toplam şeker, toplam asit, vitamin C ve protein gibi bazı kalite özellikleri belirlenerek değerlendirilmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 6 yinelemeli olarak sera koşullarında yürütülmüştür. Sonuçlar, farklı tuz uygulamalarının baş verimi ve kalitesi üzerine istatistikî olarak önemli etkisi olduğunu göstermiştir. Baş verimi, toplam şeker ve asit içerikleri 2.87 dS m-1’ye kadar artış gösterirken, en yüksek suda çözünür kuru madde ve protein içeriği 4.14 dS m-1’de elde edilmiş, söz konusu düzeylerin üzerindeki tuzluluk seviyelerinde değerler azalmıştır. Benzer biçimde, toplam kuru madde miktarı 4.14 dS m-1’ye kadar toprak tuzluluğundan etkilenmemiş ancak bu düzeyden sonra önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca, tuzluluktaki artışla Vitamin C içeriği azalmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, 4.14 dS m-1’ye kadar toprak tuzluluğunda yeterli düzeyde kaliteli ve verimli sarımsak yetiştirilebileceği belirlenmiştir
dc.description.abstractIn this study, the effect of different salinity levels (1.60, 2.87, 4.14, 5.41, 6.68 and 7.95 dS m(-1)) on Balikesir garlic was evaluated by the determination of yield and quality parameters such as total dry matter, total soluble solids, total sugar, total acid, vitamin C and protein. The experiment was conducted incompletely randomized design with six replicates under greenhouse conditions. The results revealed that different treatments of salinity had statistically considerable effects on the bulb yield and quality. The values of the bulb yield, total sugar and acid contents were increased up to 2.87 dS m(-1) while the soluble solids and protein gave the highest values at 4.14 dS m(-1). Furthermore, their values were decreased with increasing salinity of above mentioned levels. Similarly, the amount of total dry matter was unaffected by soil salinity up to 4.14 dS m(-1), but decreased significantly after this level. Increasing salt concentrations also decreased the values of vitamin C. The results of this study revealed that, considering the yield and quality, garlic can be grown satisfactorily under the condition of soil salinity up to 4.14 dS m(-1).
dc.identifier.citationTurhan, A. vd. (2014). "Farklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi)". Tarım Bilimleri Dergisi, 20(3), 280-287.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1501/10.15832/tbd.49160
dc.identifier.endpage287
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.issue3
dc.identifier.scopus2-s2.0-84905007245
dc.identifier.startpage280
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/21097
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/39751
dc.identifier.volume20
dc.identifier.wos000342863000007
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherGalenos Publ House
dc.relation.journalTarım Bilimleri Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectToprak tuzluluğu
dc.subjectMeyve kalitesi
dc.subjectSarımsak (Allium sativum L.)
dc.subjectTuz stresi
dc.subjectFruit quality
dc.subjectSoil salinity
dc.subjectGarlic (Allium sativum L.)
dc.subjectSalt stress
dc.subjectAgriculture, multidisciplinary
dc.subjectChemical-composition
dc.subjectSalt tolerance
dc.subjectGermination systems
dc.subjectStress
dc.subjectGrowth
dc.subjectAgriculture
dc.subject.scopusCultivar; Fertigation; Nutrient Solutions
dc.subject.wosAgriculture, multidisciplinary
dc.titleFarklı tuzluluk düzeylerinin sarımsakta (Allium sativum L.) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different salinity levels on the yield and some quality parameters of garlic (Allium sativum L.)
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu/Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
local.contributor.departmentMustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu/Gıda İşleme Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Biyosistem Mühendisliǧi Ana Bilim Dalı
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Turhan_vd_2014
Size:
678.2 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: