Publication:
Azerbaycan mahalli idare sistemi ve katılımcılık: Belediyelerde katılımcı bütçeleme üzerine bir inceleme

dc.contributor.advisorDemirbaş, Tolga
dc.contributor.authorGuluzade, Jeyhun
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.contributor.departmentMaliye Anablim Dalı
dc.contributor.departmentBütçe ve Mali Planlama Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0009-0002-0910-0174
dc.date.accessioned2024-03-11T08:11:48Z
dc.date.available2024-03-11T08:11:48Z
dc.date.issued2023-12-27
dc.description.abstractKamu kaynaklarının optimal dağılımı ve yerel halkın kamu hizmetlerinden en yüksek faydaları sağlaması açısından belediyeler her geçen gün daha fazla ön plana çıkmaktadır. Mahalli idarelerde kaynakların etkin dağılabilmesi için yerel kamu hizmetlerinin bireylerin tercihleri dikkate alınarak sunulması gereklidir. 1989 yılından günümüze mahalli idarelerde yaygın kullanım alanı bulan katılımcı bütçeleme, halkın tercihlerinin bütçeye yansıtılmasının yanı sıra saydamlık ve hesap verebilirliğin temini ve yerel demokrasinin güçlenmesi açısından oldukça önemli bir araçtır. Türk Devletlerinden biri olan Azerbaycan, köklü bir belediyecilik geleneğine sahip olmasa da son yıllarda çıkardığı kanunlar ile vatandaşların yönetime katılması yönünde adımlar atmıştır. Mahalle komiteleri ve vatandaş toplantıları gibi araçlara sahip olan Azerbaycan’da katılımcı bütçelemeye dair sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, katılımcı bütçelemeye dair belediye sakinlerinin tutumlarını öğrenmek, halkın bütçe süreçlerinde yer alma niyetlerinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde Bakü şehrinin belediyelerinden Sabunçu ilçesi bünyesindeki Pirşağı Belediyesinde 178 kişi ile anket yapılmış ayrıca söz konusu belediyenin başkanı ile bir mülakat gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Pirşağı belediyesinde yaşayan vatandaşların katılımcı bütçelemeye dair olumlu duygu ve düşüncelere sahip oldukları ve uygulanması halinde bütçeleme süreçlerine katılma niyetlerinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca olumlu tutumlara sahip olunmasını belirleyen en önemli değişkenin “belediyeye duyulan güven” olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractMunicipalities are becoming more and more prominent day by day in terms of optimal distribution of public resources and providing local people with the highest benefits from public services. In order to distribute resources effectively in local administrations, local public services must be provided by taking into account the preferences of individuals. Participatory budgeting, which has been widely used in local administrations since 1989, is a very important tool for reflecting the public’s preferences in the budget, as well as ensuring transparency and accountability and strengthening local democracy. Although Azerbaijan, one of the Turkish States, does not have a deep-rooted municipal tradition, it has taken steps towards the participation of citizens in government with the laws it has enacted in recent years. There is limited research on participatory budgeting in Azerbaijan, which has tools such as neighborhood committees and citizen meetings. The purpose of this research is to learn the attitudes of municipal residents towards participatory budgeting and to reveal whether the public intends to take part in budgeting processes. For this purpose, a survey was conducted with 178 people in Pirşağı Municipality within the Sabunçu district, one of the municipalities of Baku city, and an interview was held with the mayor of the related municipality. The study showed that citizens living in Pirşağı municipality have positive feelings and thoughts about participatory budgeting and that they intend to participate in budgeting processes if it is implemented. In addition, it was determined that the most important variable determining having positive attitudes was “trust in the municipality”.
dc.format.extentVIII, 131 sayfa
dc.identifier.citationGuluzade, J. (2023). Azerbaycan mahalli idare sistemi ve katılımcılık: Belediyelerde katılımcı bütçeleme üzerine bir inceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/40326
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAzerbaycan
dc.subjectBelediye
dc.subjectKatılımcılık
dc.subjectKatılımcı bütçeleme
dc.subjectAzerbaijan
dc.subjectMunicipality
dc.subjectParticipation
dc.subjectParticipatory budgeting
dc.titleAzerbaycan mahalli idare sistemi ve katılımcılık: Belediyelerde katılımcı bütçeleme üzerine bir inceleme
dc.title.alternativeAzerbaijan local administration system and participation: A review on participant budging in municipalities
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü/Maliye Anablim Dalı/Bütçe ve Mali Planlama Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Jeyhun_Guluzade.pdf
Size:
3.37 MB
Format:
Adobe Portable Document Format