2020 Cilt 20 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • ItemOpen Access
    Bal arılarında sosyal ve bireysel bağışıklık
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-10-13) Borum, A.Ebru
    Bal arıları, doğal ekosistem ve tarımsal alanda tozlaşmada oldukça önemli rol oynarlar. Patojenler (Parazit, mantar, virüs ve bakteriler), ekosistem değişikliği ya da kayıpları, zirai kimyasal kullanımı gibi birçok biyotik ve abiyotik stres faktörü tek başına ya da birlikte arı kolonisinin, sağlık ve yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Tüm bu faktörler arıların bağışıklık sistemini etkileyerek savunma mekanizmalarını değiştirir. Bal arıları kendilerini infeksiyöz ve paraziter etkenlere karşı korumak için fiziksel bariyerler, genelleşmiş hücresel ve humoral immün yanıttan oluşan doğal bir immün sisteme sahiptir. Patojenler, akarisitler, fungisitler, herbisitler ve diğer böcek ilaçları arı bağışıklık sistemini ve dolayısıyla arı sağlığını etkiler. Arı bağışıklık sisteminin savunma mekanizmaları sinyal yollarını, patojen tanıma reseptörlerini ve doğal bağışıklık sistemi efektörlerini içerir. Bal arısı kolonilerindeki, salgın infeksiyon riski, bireysel ve sosyal bağışıklık ile azaltılır. Her iki bağışıklık türü birlikte çeşitli düzeylerde hastalıklardan korur, oluşan paraziter ya da diğer infeksiyöz hastalıklara karşı immun yanıt oluşmasında önemli rol oynarlar.
  • ItemOpen Access
    Melittin ve kanser tedavisi: Nanoteknolojik bakış açısı
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-13) Ağan, Aydan Fülden; Kekeçoğlu, Meral
    Kanser, insan sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından birisi olmaya devam etmektedir. Günümüzde kanser hastalığını tedavilerinde cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi, kanser aşıları gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak başta kemoterapi olmak üzere bu tedavi yöntemlerinin bazı yan etkilere neden olması, doğal ürünlere olan ilgiyi arttırmıştır. Arı zehrinin peptit bileşenlerinden biri olan melittin, kanser tedavisinde kullanılan en önemli etken maddelerinin başında gelir. Melittinin anti-kanser etkinliği daha önce yapılan araştırmalarla çeşitli kanser türlerinin tedavisinde pre-klinik olarak test edilmiştir. Ancak bu pre-klinik sonuçların kliniğe uygulanabilmesi için, başta melittinin neden olduğu hemolitik aktivite, spesifik olmayan toksisite ve bozunma gibi sorunların üstesinden gelinmelidir. Bu amaçla melittinin çeşitli nanopartiküller ile bir araya getirilerek, melittinin kanserli hücreyi hedefleyebileceği platformlar sunulmuştur. Bu derlemede, henüz çok güncel ve halen geliştirilmekte olan arı zehri bileşenlerinin çeşitli kanser türlerinin tedavisine yönelik in-vitro ve in-vivo uygulamalarına dair mevcut literatür, nanoteknolojik uygulamalar açısından bir araya getirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bal mumunun yapısı, kullanım alanları ve bazı temel sorunları
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-29) Topal, Erkan; Ceylan, Özgür; Köseoğlu, Mustafa; Margaoan, Rodica; Cıpcıgan, Mihaiela Cornea
    Bal mumu arı kolonisinin yaşamsal faaliyetlerini üzerinde yürüttüğü peteğin ham maddesidir. Arıcılık işletmeleri için bal, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi bal mumu da bir arı ürünüdür. Bal mumu absorbe etme yeteneği kaynaklı kovan içi ve dışı kirleticileri bünyesinde biriktirebilmektedir. Bu şekilde kalıntı içeren peteklerden üretilen arı ürünleri insan ve arı sağlığı için risk oluşturmaktadır. Aynı zamanda eski petekler patojen mikroorganizmalar için konak işlevi görebilmektedir. Özellikle petek işleme tesisleri eski peteklerin hijyenik hale gelmesi açısından oldukça önemli bir sorumluluk taşımaktadır. Bal mumunun çok geniş bir kullanım alanı içermesi dikkatleri de üzerine çekmiştir. Gıda sektöründe kaplayıcı ajan olarak, kozmetikte sabun ve kremlerde geniş kullanımının yanısıra, tekstil, boya, kâğıt sanayinde ve sağlık sektöründe birçok alanda kullanılan bir üründür. Bal mumundan yapılan birçok süs eşyası da bulunmaktadır. Bu çalışmada bal mumu ile ilgili son çalışmalar ışığında ilgili sektörlerinde faydalanabilecekleri yeni bakış açıları sunulması amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Fonksiyonel bir ürün olan propolisin sağlık üzerine etkisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-15) Acun, Sultan; Gül, Hülya
    Propolis bal arıları tarafından çam, okaliptüs, akçaağaç, kavak, kestane, erik gibi ağaçların tomurcuk, yaprak ya da kabuk çatlaklarından toplanan bitki reçinelerinin, mum, arıların çeşitli salgıları ve kısmen polen ile karıştırılmasıyla üretilen ve kovanda çeşitli amaçlarla kullanılan bir arı ürünüdür. Yapısında bulunan bileşenler propolise antimikrobiyal, antitümoral, antifungal, antiseptik özellikler kazandırmıştır. Bu nedenle çok eski çağlardan beri yaraların iyileştirilmesi, diş çürüklerinin tedavisi ya da dezenfeksiyon amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde de yapılan çalışmalar ile immün sistemi desteklediği belirlenen propolisin kullanımı daha çok yaygınlaşmıştır. Propolis kullanılarak üretilen birçok ürünün olması kullanılabilirliğini de kolaylaştırmıştır. Son yıllarda üretilen propolis katkılı krem, losyon, diş macunu gibi ürünler çeşitli hastalıkların tedavisinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda her altı kişiden birinin ölümüne sebep olan kanserin tedavisi ve iyileştirilmesinde propolisin kullanımı dikkat çekmiş ve bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Yaraların iyileştirilmesi, dermatolojik sorunların giderilmesi, ağız ve diş sağlığının korunması gibi farklı alanlarda da propolisten faydalanılmaktadır. Bu derlemede propolisin iyileştirici ve önleyici etkilerininden bahsedilmiştir.
  • ItemOpen Access
    The effects of supplemental feeding with sodium humate on the performance of honey bee colonies (Apis mellifera L.)
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-29) Tunç, Muhammet Ali; Cengiz, Mahir Murat; Yazıcı, Kemal; Turan, Metin
    In plant and animal production, sodium or potassium compounds which are soluble forms of humic substances are used. Sodium humates are used because of the sodium content which is important for animals in animal production. This study was carried out to investigate the effects of sodium humate added to sugar syrup in the development of adult honey bees, brood production and honey yield. Experimental colonies were randomly selected, and 5 study groups were formed with 6 colonies in each group. In the study, 4 different doses of sodium humate (5 cc, 10 cc, 20 cc, 50 cc/L and control 0 cc/L) were added to 1 liter 1:1 ratio of sucrose syrup and given to the experimental colonies. The highest brood production was obtained at a dose of 10 cc. In addition to, high dose (50 cc) negatively affected brood production. The average honey yield for the 5 cc, 10 cc, 20 cc, 50 cc and control groups was determined as 19.15±1.48, 26.35±1,83, 22.50±1.86, 8.75±1.29 and, 18.50±1.57 kg/colony, respectively. The highest honey yield was obtained from the group of 10 cc. For this group, the honey yield was 29.79 % higher than the control group.
  • ItemOpen Access
    Rize ili üniversite öğrencilerinin arı ürünlerini tanıma durumu ve kullanım alışkanlıklarının belirlenmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-10-11) Saral, Özlem; Yavuz, Ayten Yılmaz
    Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin arı ürünlerini (bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehri ve bal mumu) tanıma durumu ve kullanım alışkanlıklarını belirlemektir. Çalışma Rize’deki bir üniversitede 2018-2019 Akademik yılında öğrenime devam eden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 641 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri e-posta yöntemi ile anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalamasının 20.32 olduğu, %63.5’inin kadın, %49.6’sının Karadeniz Bölgesi’nden, %65.7’sinin lisans eğitim seviyesinden, %66.1’inin öğrenci yurdunda kalan öğrencilerden oluştuğu bulunmuştur. Arı ürünlerinden en fazla balın (%30.0) tanındığı, sağlık için öneminden dolayı tüketmeyi tercih ettikleri (%48.4), aile/ arkadaş/komşu/yakınların önerisi ile tükettikleri (%61.1) ve arı ürünlerini satın alırken arı yetiştiricilerinden almayı tercih ettikleri (%39.8) belirlenmiştir. Üniversite öğrencileri arasında bal dışındaki diğer arı ürünlerinin bilinirliğinin artırılması ve sadece sağlık için önemi değil besleyici yönünün de anlatılması için daha fazla tanıtıma yer verilmelidir.
  • ItemOpen Access
    Determination of pediatric nurses' knowledge, attitudes, and experiences on apitherapy: A cross-sectional multicenter study
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-29) Cırık, Vildan Apaydın; Aksoy, Bahar
    Honey production and beekeeping practices are more common in the Eastern Black Sea region. This study was conducted to determine the knowledge, experience and attitudes the use of personal and professional apitherapy of pediatric nurses working in the pediatric clinics of the largest hospitals in the Eastern Black Sea region. The study was conducted with 227 pediatric nurses who volunteered to participate in the study, working in six hospitals in Turkey's Eastern Black Sea region. In this study, there is a correlation between gender, having child, clinical experience, and the use of apitherapy. Honey is the most common apitherapeutic product used by nurses both for personal (40,4%) and clinical use (39,1%). Nurses stated that they do not know bee venom, and they know very little about propolis and royal jelly. The nurses listed their positive experiences concerning honey’s capacity to “alleviate cough symptoms, treat gastritis, strengthen immune system, effectively heal wounds and burns” and their negative experiences concerning its side effects, such as allergy, dizziness, headache, and itching”. It is important that nurses take responsibility for the apitherapy method included in complementary and alternative medicine methods and that nurses can use evidence-based apitherapy methods. It was recommended that nurses should be knowledgeable and careful about the benefits and side effects of apitherapy.
  • ItemOpen Access
    A study on free-radical scavenging activity, individual phenolic compounds and element concentration of propolis
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-29) Bayram, Nesrin Ecem
    The aim of this study was to assess the quality of five propolis samples obtained from Turkey (TP), China (CP), Brazil (BP1, BP2), and Ethiopia (EP). The phenolic compounds of the propolis were identified and quantified using the liquid chromatography-tandem mass spectrometry technique (LCMS/MS). In addition, quality parameters such as total flavonoid content, total phenolic content, freeradical scavenging activity and element contents were investigated. As a result of LC-MS/MS analysis, the extracts were sorted as TP> BP1> BP2> CP> EP in terms of the total concentration of individual phenolic compounds. Chlorogenic acid was determined as the dominant compound in BP1 and EP, pcoumaric acid as the dominant compound in the BP2 and trans-ferulic acid as the dominant compound in the samples from CP and TP. The concentration of DPPH was higher in TP whereas the ABTS concentration was almost similar to other propolis extracts. The contents of potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe), magnesium (Mg) and sodium (Na) in the propolis samples were in the range of 2416.75- 14416.02 mg/kg, 8.52-613.25 mg/kg, 102.66-1425.82 mg/kg, 523.84-7336.74 mg/kg and 57.65-191.15 mg/kg, respectively. Consequently, it is again supported that chemical characteristics and activity of propolis varies according to its geographical origin with this study.
  • ItemOpen Access
    Foraging performance of honeybee (Apis mellifera) affected by food richness and experience
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-29) Sharif, Muhammad Zahid; Xue, Renjie; Puswa, Sabah Mushtaq
    For honeybees (Apis mellifera), food richness and experience have significant impacts on making foraging decisions. Bees that trace food-rich source they start establishing spatiotemporal memories, which assist them in revisit the particular site on following days. The present study explored whether different levels of food richness (10%, 30%, and 50% sugar solution, and unrewarding situation) at a feeding source affect the number of forager bees for their visitation and how the previous experiences affect bees for their foraging duration. More bees persist visiting food-rich sources. However, the diminution in food richness consequence a gradual decline in the number of bees, but they persistently visiting feeding sites for several days, even if unrewarded with food-rich sources. Regardless of comparison with the bees visiting a low sugar solution, the number of bees visiting higher sugar solution decreases with the time. The foraging efficiency of bees in terms of trip duration also increased with the experiences of previous visits. In conclusion, bees exhibit considerable attachment with experienced feeding sites that stop providing food anymore, and the duration of the foraging trip decreases with the experience (19 to 2 min one-way trip for 251 m distance). We, in our current findings, confer the implications for future investigation on the research gap concerning the altering foraging situations.
  • ItemOpen Access
    Geographical fingerprint of astragalus (Astragalus Microcephalus Willd.) honey supplied from Erzincan region of Turkey
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-06) Kara, Yakup; Şahin, Hüseyin; Kolaylı, Sevgi
    The composition and biological value of honey vary depending on its producing flora. The botanical, chemical and biological active properties of honey determine the geographical authenticity of the honey. In this study, geographic fingerprints of thirty Astragalus (Astragalus microcephalus Willd.) honeys from Erzincan region were investigated. The honey consists of Astragalus pollen more than 65% and others were Salix spp., Cistaceae, Trifolium spp., Thymus spp, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis spp. etc. The characteristic color of the analyzed honeys was bright/light yellow, Hunter color values (L, a, b) were found to be as L: 72-78, a: 7-16 and b: 58-78, respectively. Total polyphenol content of the honeys was 38.20±4.60 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g, it was found to be rich in some phenolics such as chrysin, caffeic acid phenyl ester, myricetin, pinocembrin, luteolin, and gallic acid.
  • ItemOpen Access
    Bal çeşidinin parazitoit bracon hebetor say, 1836 (hymenoptera: braconıdae) erginlerinin ömür uzunluğuna etkileri
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-18) Sarıkaya, Adnan
    Türkiye’de üretilen çeşitli balların lepidopter parazitoidi Bracon hebetor’un erginlerinin ömür uzunluğuna etkileri araştırıldı. Denemeler 25±1°C sıcaklık ve %60±5 bağıl nem koşullarındaki laboratuvar ortamında yapıldı. Denemeler süresince herhangi bir fotoperiyot uygulanmadı. Parazitoit erginlerinin yetiştirilmesi için konak olarak Galleria mellonella larvaları kullanıldı. Yeni çıkmış parazitoit erkek ve dişileri cinsiyetlerine göre ayrıldıktan sonra, ayrı ayrı sadece su, çiçek balı, ayçiçeği balı, kestane balı, lavanta balı ve meşe balı ile beslendiler. Gözlemler bütün parazitoitler ölünceye kadar günlük olarak devam etti ve ölü bireyler üzerinden cinsiyet ayırımı yapıldı. Bütün denemeler farklı parazitoit erginleriyle farklı zamanlarda üç kez tekrar edildi. En yüksek dişi parazitoit ömür uzunluğu lavanta balında elde edilirken, en yüksek erkek parazitoit ömür uzunluğu ayçiçeği balında elde edildi. Bütün deney gruplarında dişi parazitoitler erkeklerden daha uzun yaşadılar. Farklı balla beslenme hem erkek hem de dişi parazitoitlerin ömür uzunluğunu sadece suyla beslenenlere göre önemli ölçüde arttırdı. Bütün deney gruplarındaki parazitoitlerin ömür uzunlukları arasındaki farklılıklar, muhtemelen her bir balın besinsel bileşenlerinin kompozisyonunun farklı olmasıyla ve parazitoidin metabolik ihtiyaçlarıyla açıklanabilir.