2007 Cilt 26 Sayı 2

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    Hisse senedi ve döviz piyasası risklerinin riske maruz değer yöntemi ile karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Gürsakal, Sevda; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekomometri Bölümü.
    Bu çalışmada ikisi de önemli birer yatırım aracı olan döviz kuru ve borsa riskleri son yıllarda oldukça popüler olan riske maruz değer yöntemi kullanılarak tahmin edilmiş ve bu tahminler doğrultusunda hangi yatırım aracının daha riskli olduğu ortaya konulmuştur. Çalışmada veri seti olarak Euro satış kuru ve İMKB ulusal 30 endeksine ilişkin günlük getiri serileri kullanılmıştır. Riske maruz değer hesaplamak için ise altı aylık elde tutma süresi ve üç farklı güven düzeyi belirlenmiştir. Yapılan uygulama sonucunda ise borsanın döviz kuruna göre daha riskli bir yatırım aracı olduğu, döviz kuru için hesaplanan riske maruz değerlerin borsaya kıyasla daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır.
    Türkiye’de marksist sol popülizm-milliyetçilik
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Karsan, Gökhan; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Kamu Yönetimi Bölümü.
    Bu çalışmanın konusu Türkiye’de Marksist sol hareketin 1960’lı yıllardaki yükselişi üzerinedir. Çalışmanın amacı bu problemden hareketle Marksist çağrının kitleselleşmesini anlama gayretidir. Bu amaçla Marksizmin yerleşmesini ve Kemalizm ile girdiği retorik ilişkiyi birer analiz birimi olarak merkeze taşımak gerekmektedir. Marksizmin yerelleşmesi sadece ‘üçüncü dünya’ ve onu tarif eden coğrafyaya mahsus bir olgu değildir. Muhtelif coğrafyalarda farklı şekillenmeler kazanmayı anlatan yerelleşme, Marksizmin yerel politik kültürel geleneklerle etkileşimine ve uğradığı kırılmalara vurgu yapar. Öte yandan Türk Marksizmi hakim politik söylem olarak Kemalizm ile ikircikli ve naif bir etkileşime girmiştir. Türk solunun geçmişi aynı zamanda fazlasıyla Atatürk’ü yorumlamalar tarihi olarak görülebilir.
  • ItemOpen Access
    Kentte işlenen işyeri suçları: Bursa ili örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Yıldız, Selver; Sam, Neslihan; Bayram, Nuran; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Kamu Yönetimi Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Bu çalışmanın amacı, kentte işlenen işyeri suçlarında sanığın sabıka sayısındaki artış ya da azalışını açıklamada hangi değişkenlerin rol oynadığını bulmaktır. Bu nedenle çalışmada kullanılan bağımlı değişken, sanığın sabıka sayısı olarak ele alınmış ve bu durum sanığın kimlik bilgileri, aile bilgileri, işyeri güvenlik bilgileri, suç yeri bilgileri, sanığın Bursa’da yaşama ve çalışma durumu ve sanığın gözaltı-cezaevi bilgileri olmak üzere çeşitli bağımsız değişkenler dikkate alınarak araştırılmaya çalışılmıştır. Değişkenlerin analiz edilmesinde Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Regresyon Analizi altı ayrı değişken grubunun sırasıyla regresyon denklemine eklenmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir ve mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Tam zamanında üretim ve toplam kalite yönetimi ayrımının diskriminant analizi ile incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2007) Aydın, Z. Berna; Uludağ Üniversitesi/İktisat İdare Bilimler Fakültesi/Ekomometri Bölümü.
    Bu çalışma ileri yönetim uygulamalarının ayrımını belirleyen en önemli değişkenlerin tespit edilmesi amacını taşımaktadır. Çalışmada Türkiye’de ilk beşyüz büyük işletme içerisinde yer alan yüzonyedi imalat işletmesinden toplanan veriler kullanılarak diskriminant analizi uygulanmıştır. Tam zamanında üretim, toplam kalite yönetimi gibi ileri yönetim uygulamalarını ayırmada etkili olan çeşitli bağımsız değişkenler göz önüne alınarak incelenmiştir. Diskriminant analizi çok değişkenli istatistik tekniklerden biri olup birimlerin ayrı gruplara ayrılmasını amaçlamaktadır. Uygulama sonucunda şirketlerin tam zamanında üretimde bulunup bulunmama ayrımında iç işleyiş ölçütleri, müşteri ve finansal ölçütlerin, toplam kalite yönetimi ayrımında yenilik ve gelişme, finansal ölçütler, satış ölçütleri değişkenlerinin etkili değişkenler olduğu tespit edilmiştir.