2019 Cilt 19 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15735
Browse
collection.page.browse.recent.head
Item Impact of pesticides on honeybee (apis mellifera l.) drones(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-10-23) Abdelkader, Faten Ben; Bursa Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştirma Merkezi.; 0000-0003-4063-5521Published research about drones is far less extensive than either worker or queen bees because they do not contribute to pollination, brood or honey production. However, much of the reproductive quality of the queen, though, is a function of the mating success and quality of the drones. Besides, studies of drones could help in breeding programs by improving the efficiency and quality of mating. Drones whose reproductive competitiveness is affected by several environmental and in-hive factors during development or adulthood may contribute dead or suboptimal sperm to a queen. It can have severe negative consequences not only for the queen herself but for overall productivity and survival of her colony. Drones are very sensitive to acaricides and insecticides. Most of them have negative impacts not only on drone semen quality such as spermatozoid viability and concentration but also on drone production and their traits. We here review the studies that describe pesticide exposure that might influence drone fitness.Item Türkiye’deki arıcılık faaliyetine hukuki perspektiften bakış(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-09-16) Doğan, İrem; Özkök, AslıDünya arıcılık sektöründe, Türkiye, önemli üretim potansiyeline sahip ülkelerden biri olarak yer almaktadır. Koloni varlığı bakımından dünya sıralamasında üçüncü sırada olan ülkemiz bal ihracatında yirmi birinci sırada yer alarak sektörün sahip olduğu potansiyelin çok altında bir gelir elde etmektedir. Bu doğrultuda Türkiye iç pazarda bal üretimi bakımından ihtiyaçlara cevap verebilir olsa da dış pazarda önemli bir aktör olmaktan uzaktır. Bunun önemli bir nedeni de Türkiye’de arıcılık üzerine yürürlükte bulunan mevcut yasal düzenlemelerin sektörün ihtiyaçlarına cevap verememesi ve verimin artmasına hizmet etmemesidir. Henüz ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerine yönelik standardizasyon çalışmaları tamamlanmadığından hukuki mevzuat oluşturulamamıştır. Gerekli hukuki düzenlemelerin oluşturulmasında geç kalınması ülkemizdeki arı ırkları ve bitki türleri bakımından da ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalınmasına yol açmaktadır. Doğru bir teknikle hazırlanacak, bir bütünlük arz eden, ulaşılabilir ve uygulanabilir olan, şeffaf, güncel ve bütün arı ürünlerini ve arıcılık faaliyetinin her safhasını kapsayan bir mevzuat ile Türkiye arıcılık sektöründe ciddi atılımlar yapabilecektir. Zira hukuki denetimi sağlanmış ürünlerin piyasadaki marka değeri de artacaktır.Item Melissopalynology analysis, physicochemical properties, multi-element content and antimicrobial activity of honey samples collected from Bayburt, Turkey(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-10-14) Bayram, Nesrin Ecem; Yüzer, Mustafa Onur; Bayram, SinanThe aim of this study was to determine the plant sources, physicochemical properties, element content and antimicrobial effects of honey samples collected from 10 different regions of the province of Bayburt, Turkey. The melissopalynological analysis showed that the pollen samples of 67 plant taxa belonged to 34 plant families in honey samples and were found with different rates and TPN-10 values was found between 16024 and 90126. In addition to these, the amount of ash was between 0.13% and 0.32%, the electrical conductivity value was between 0.36 and 0.69 mS/cm, the moisture content was between 16.1% and 18.9% and the fructose/glucose ratio was between 0.92 and 1.18. As a result of physicochemical analysis, it was determined that the data obtained were in compliance with the standard values defined in by the Turkish Food Codex Communiqué on Honey (No: 2012/58). Elemental analysis performed with ICP-MS showed that the K element was the highest (261.34-1863.05 mg/kg) in all honey samples in total among the 42 elements. In addition to these, the antimicrobial effects of honey samples and minimum inhibition concentration values (MIC) were determined by the agar well diffusion (AWD) method and and microbroth dilution method respectively.Item Bilecik ilinden toplanan arı polenlerinin botanik orijinleri ile toplam fenolik ve flavonoid içeriklerinin belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-10-10) Mayda, Nazlı; Keskin, Merve; Keskin, Şaban; Özkök, AslıBitki polenleri, yüksek protein içeriği ile bal arılarının temel besin kaynaklarından biridir. Bal arıları çiçek ziyaretleri sırasında bitki polenlerini toplayarak kovana getirmektedirler. Yüksek besinsel ve kimyasal içeriği sayesinde birçok terapötik etkiye sahip olan arı poleni insan beslenmesinde de önemli bir gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla, kovan girişlerine takılan polen tuzakları ile arıların bacaklarındaki polen peletleri toplanmakta ve tüketiciye sunulmaktadır. Arı poleninin içeriği, başta botanik orijin olmak üzere toplandığı bölgenin iklimi, coğrafi özellikleri, toplanma şekli ve arının türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada Bilecik ilinin 5 farklı bölgesinden toplanmış arı poleni örneklerinin botanik orijinleri ile birlikte toplam fenolik ve flavonoid içerikleri belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, arı poleni örneklerinin 19 familya, 28 farklı taksona ait bitki poleni içerdiği saptanmış, bir bölge hariç diğer bölgelerde Fabaceae familyasının dominant olarak bulunduğu gözlenmiştir. Örneklerin toplam fenolik içeriği 9,27±0,05-18,37±0,06 mg GAE/g; toplam flavonoid içerikleri ise 3,16±0,0-6,42±0,06 mg KE/g arasında değişmektedir.Item Phenolic composition and antioxidant properties of anzer honey from Black Sea region of Turkey(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-09-06) Malkoç, Meltem; Çakır, Hilal; Kara, Yakup; Can, Zehra; Kolaylı, SevgiAnzer honey is produced on the Anzer plateau, known for its rich flora, in the Eastern Black Sea region of Turkey. It is well known across the world, and is believed to be of high medical value. This study is the first detailed research in which the polyphenolic profiles responsible for the bioactive properties of Anzer honey was determined, melissopalynological analysis was performed, and in which total phenolic contents (TPC), total flavonoid contents (TFC), and total antioxidant activities were identified. The ferric (III) reducing antioxidant power (FRAP) assay and 1,1-diphenyl-2- picrylhydrasil (DPPH) free radical scavenging test were used to determine antioxidant activity. The total mean phenolic content of Anzer honey was 26.92 GAE/100 g, and the total flavonoid content was 2.79 mgQE/100g. Anzer honeys’ mean FRAP and DPPH values were 110.11 μmoLTrolox/100g and 49,12 mg/mL, respectively. The phenolic acids and flavonoids of Anzer honey were determined using highperformance liquid chromatography (HPLC). Of the 19 standard compounds used in the analysis, pinocembrin, hesperidin, chrysin, protocatechuic acid, p-coumaric acid, catechin, caffeic acid phenyl ester (CAPE), p-OH benzoic acid, and caffeic acid as major compounds, while myricetin, luteolin, rutin, resveratrol, epicatechin, t-cinnamic acid, ferulic acid, and gallic acid were identified as minor compounds. Daidzein and syringic acid were not detected. Based on these findings, Anzer is a flower honey noteworthy for the rich variety of its polyphenols.Item Honey quality and honey purchasing relationship(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-08-17) Dülgeroğlu, İsmailThis study aims to model the relationship between honey quality and honey purchasing. To reach the aim of this research honey consumption patterns are investigated. The location of the study was Kırklareli and the convenience sampling method was used. Data were collected by questionnaire method. Structural equation modelling with partial least squares method was used to identify the relationship between honey quality and purchasing. A significant relationship was found between honey quality and honey purchasing, but the honey quality perception of the participants showed a different outcome. Brand names and warrantees on the labels had no impact on honey quality perception. This finding indicates that there is a very unique approach that honey marketers should be taking when it comes to selling honey.Item Melissopalnological analysis of honey samples collected from Şırnak city(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-08-20) Gürbüz, Semra; Çelemli, Ömür Gençay; Özenirler, Çiğdem; Mayda, Nazlı; Özkök, Aslı; Sorkun, KadriyeIn this study, 23 honey samples collected from South-Eastern Anatolia Region of Turkey were investigated to identify their botanical sources. According to the microscopic analysis results, pollen grains identified belong to the 24 taxa of 27 plant families. As a result of melissopalynological analysis, 21 of the honey samples are characterized as multifloral and two of them are as unifloral (Myosotis honey). As the second step of the microscopic analysis, the total pollen number of in 10 grams honey (TPN10) of the samples were calculated and it was observed that the values were vary between 1 177 and 82 005.Item Tüketicilerin arı ürünlerine ilişkin bilgi ve güven düzeyleri ile satın alma davranışlarının araştırılması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-04-15) Marangoz, Mehmet; Dolu, Zehra TayçuArıcılık; bitkisel kaynakların arı ve emek ile bir arada kullanılması suretiyle arı ürünleri çıktısı sağlayan tarımsal ve hayvansal faaliyettir. Türkiye arıcılık faaliyetleri için oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Özellikle dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı ülkemiz arı ırklarında çeşitliliğe imkân sağlamaktadır. Bugün dünyada 91 milyon civarı kayıtlı arı kovanı bulunmakta olup bu sayının yaklaşık 8 milyonu Türkiye’dedir. Araştırma, tüketicilerin arı ürünlerine ilişkin bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve güven düzeyleri ile satın alma davranışlarının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Bu kapsam dahilinde 308 adet online anket uygulanmıştır. Elde dilen veriler SPSS paket program ile analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, arı ürünleri satın alınırken en fazla etkilenilen kaynak arkadaş-akraba-komşu en az etkilenilen kaynak ise gazete/dergi reklamlarıdır. En bilinen arı ürünü petek bal, en az bilinen arı ürünü arı zehridir. Tüketicilerin en fazla satın aldığı ve tükettiği arı ürünü ise süzme baldır. Tüm arı ürünleri için en çok tercih edilen ambalaj cam kavanoz olmuştur. Tüketicilerin marka tercihlerine bakıldığında ise tüm arı ürünleri için markalı ürünler tercih edilmektedir. Tüketiciler arı ürünlerini en fazla market ve üreticiden satın almaktadır. Arı ürünlerinin satın alındığı yerler arasında en fazla güvenilen kaynak üreticinin kendisi en fazla güvenilen arı ürünü ise petek baldır. Tüketicilerin arı ürünleri hakkındaki bilgi düzeyleri ve tüketicilerin arı ürünlerini satın alma yerlerine güven duyma düzeyleri ile cinsiyet, yaş ve eğitim arasında farklılık olduğu görülmüştür.