1983 Cilt 10 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/22032
Browse
Browsing by Subject "Balık yağı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Balık yağının sağlıklarda lipit metabolizmasına etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1983) Taga, Yavuz; Yurtkuran, Mustafa; Tıp Fakültesi; Biyokimya Ana Bilim DalıBol miktarda eicosapentaenoic asit (EPA) içeren balık yağının, lipit metabolizması üzerine etkileri, sağlıklı gönüllüler üzerinde incelendi. Balık yağı alınmasından önce (BYÖ), lipoprotein elektroforezinde a-lipoproteins % 25.3 ± 8.6 iken, balık ağı yamasından sonra (BYS) % 28.9 ± ll olarak bulundu, (p < 0.01). (3-lipoproteins BYÖ) % 49.1 ± 7.2 iken, BYS % 60.2 ± 10.6 olarak bulundu, (p < 0.01). HDL apoprotein AI BYÖ % 13.15 ± 3.44 iken, BYS % 16.45 ± 4.82 olarak saptandı , (p < 0. 05). HDL-apoprotein-E BYÖ iki sağlıklıda ince bir bant şeklinde iken BYS 5 sağlıklarda ince bir bant şeklinde saptandı. Sonuç olarak HDL-apoprotein Al ve E deki artışların antiaterojenik bir etki olarak yorumlanabileceği düşünüldü.