2020 Cilt 20 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15738
Browse
Browsing by Language "tr"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bal arılarında sosyal ve bireysel bağışıklık(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-10-13) Borum, A.EbruBal arıları, doğal ekosistem ve tarımsal alanda tozlaşmada oldukça önemli rol oynarlar. Patojenler (Parazit, mantar, virüs ve bakteriler), ekosistem değişikliği ya da kayıpları, zirai kimyasal kullanımı gibi birçok biyotik ve abiyotik stres faktörü tek başına ya da birlikte arı kolonisinin, sağlık ve yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Tüm bu faktörler arıların bağışıklık sistemini etkileyerek savunma mekanizmalarını değiştirir. Bal arıları kendilerini infeksiyöz ve paraziter etkenlere karşı korumak için fiziksel bariyerler, genelleşmiş hücresel ve humoral immün yanıttan oluşan doğal bir immün sisteme sahiptir. Patojenler, akarisitler, fungisitler, herbisitler ve diğer böcek ilaçları arı bağışıklık sistemini ve dolayısıyla arı sağlığını etkiler. Arı bağışıklık sisteminin savunma mekanizmaları sinyal yollarını, patojen tanıma reseptörlerini ve doğal bağışıklık sistemi efektörlerini içerir. Bal arısı kolonilerindeki, salgın infeksiyon riski, bireysel ve sosyal bağışıklık ile azaltılır. Her iki bağışıklık türü birlikte çeşitli düzeylerde hastalıklardan korur, oluşan paraziter ya da diğer infeksiyöz hastalıklara karşı immun yanıt oluşmasında önemli rol oynarlar.Item Bal çeşidinin parazitoit bracon hebetor say, 1836 (hymenoptera: braconıdae) erginlerinin ömür uzunluğuna etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-18) Sarıkaya, AdnanTürkiye’de üretilen çeşitli balların lepidopter parazitoidi Bracon hebetor’un erginlerinin ömür uzunluğuna etkileri araştırıldı. Denemeler 25±1°C sıcaklık ve %60±5 bağıl nem koşullarındaki laboratuvar ortamında yapıldı. Denemeler süresince herhangi bir fotoperiyot uygulanmadı. Parazitoit erginlerinin yetiştirilmesi için konak olarak Galleria mellonella larvaları kullanıldı. Yeni çıkmış parazitoit erkek ve dişileri cinsiyetlerine göre ayrıldıktan sonra, ayrı ayrı sadece su, çiçek balı, ayçiçeği balı, kestane balı, lavanta balı ve meşe balı ile beslendiler. Gözlemler bütün parazitoitler ölünceye kadar günlük olarak devam etti ve ölü bireyler üzerinden cinsiyet ayırımı yapıldı. Bütün denemeler farklı parazitoit erginleriyle farklı zamanlarda üç kez tekrar edildi. En yüksek dişi parazitoit ömür uzunluğu lavanta balında elde edilirken, en yüksek erkek parazitoit ömür uzunluğu ayçiçeği balında elde edildi. Bütün deney gruplarında dişi parazitoitler erkeklerden daha uzun yaşadılar. Farklı balla beslenme hem erkek hem de dişi parazitoitlerin ömür uzunluğunu sadece suyla beslenenlere göre önemli ölçüde arttırdı. Bütün deney gruplarındaki parazitoitlerin ömür uzunlukları arasındaki farklılıklar, muhtemelen her bir balın besinsel bileşenlerinin kompozisyonunun farklı olmasıyla ve parazitoidin metabolik ihtiyaçlarıyla açıklanabilir.Item Bal mumunun yapısı, kullanım alanları ve bazı temel sorunları(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-29) Topal, Erkan; Ceylan, Özgür; Köseoğlu, Mustafa; Margaoan, Rodica; Cıpcıgan, Mihaiela CorneaBal mumu arı kolonisinin yaşamsal faaliyetlerini üzerinde yürüttüğü peteğin ham maddesidir. Arıcılık işletmeleri için bal, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi bal mumu da bir arı ürünüdür. Bal mumu absorbe etme yeteneği kaynaklı kovan içi ve dışı kirleticileri bünyesinde biriktirebilmektedir. Bu şekilde kalıntı içeren peteklerden üretilen arı ürünleri insan ve arı sağlığı için risk oluşturmaktadır. Aynı zamanda eski petekler patojen mikroorganizmalar için konak işlevi görebilmektedir. Özellikle petek işleme tesisleri eski peteklerin hijyenik hale gelmesi açısından oldukça önemli bir sorumluluk taşımaktadır. Bal mumunun çok geniş bir kullanım alanı içermesi dikkatleri de üzerine çekmiştir. Gıda sektöründe kaplayıcı ajan olarak, kozmetikte sabun ve kremlerde geniş kullanımının yanısıra, tekstil, boya, kâğıt sanayinde ve sağlık sektöründe birçok alanda kullanılan bir üründür. Bal mumundan yapılan birçok süs eşyası da bulunmaktadır. Bu çalışmada bal mumu ile ilgili son çalışmalar ışığında ilgili sektörlerinde faydalanabilecekleri yeni bakış açıları sunulması amaçlanmıştır.Item Fonksiyonel bir ürün olan propolisin sağlık üzerine etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-15) Acun, Sultan; Gül, HülyaPropolis bal arıları tarafından çam, okaliptüs, akçaağaç, kavak, kestane, erik gibi ağaçların tomurcuk, yaprak ya da kabuk çatlaklarından toplanan bitki reçinelerinin, mum, arıların çeşitli salgıları ve kısmen polen ile karıştırılmasıyla üretilen ve kovanda çeşitli amaçlarla kullanılan bir arı ürünüdür. Yapısında bulunan bileşenler propolise antimikrobiyal, antitümoral, antifungal, antiseptik özellikler kazandırmıştır. Bu nedenle çok eski çağlardan beri yaraların iyileştirilmesi, diş çürüklerinin tedavisi ya da dezenfeksiyon amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde de yapılan çalışmalar ile immün sistemi desteklediği belirlenen propolisin kullanımı daha çok yaygınlaşmıştır. Propolis kullanılarak üretilen birçok ürünün olması kullanılabilirliğini de kolaylaştırmıştır. Son yıllarda üretilen propolis katkılı krem, losyon, diş macunu gibi ürünler çeşitli hastalıkların tedavisinde olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda her altı kişiden birinin ölümüne sebep olan kanserin tedavisi ve iyileştirilmesinde propolisin kullanımı dikkat çekmiş ve bu konuda birçok araştırma yapılmıştır. Yaraların iyileştirilmesi, dermatolojik sorunların giderilmesi, ağız ve diş sağlığının korunması gibi farklı alanlarda da propolisten faydalanılmaktadır. Bu derlemede propolisin iyileştirici ve önleyici etkilerininden bahsedilmiştir.Item Melittin ve kanser tedavisi: Nanoteknolojik bakış açısı(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-09-13) Ağan, Aydan Fülden; Kekeçoğlu, MeralKanser, insan sağlığını tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından birisi olmaya devam etmektedir. Günümüzde kanser hastalığını tedavilerinde cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi, kanser aşıları gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak başta kemoterapi olmak üzere bu tedavi yöntemlerinin bazı yan etkilere neden olması, doğal ürünlere olan ilgiyi arttırmıştır. Arı zehrinin peptit bileşenlerinden biri olan melittin, kanser tedavisinde kullanılan en önemli etken maddelerinin başında gelir. Melittinin anti-kanser etkinliği daha önce yapılan araştırmalarla çeşitli kanser türlerinin tedavisinde pre-klinik olarak test edilmiştir. Ancak bu pre-klinik sonuçların kliniğe uygulanabilmesi için, başta melittinin neden olduğu hemolitik aktivite, spesifik olmayan toksisite ve bozunma gibi sorunların üstesinden gelinmelidir. Bu amaçla melittinin çeşitli nanopartiküller ile bir araya getirilerek, melittinin kanserli hücreyi hedefleyebileceği platformlar sunulmuştur. Bu derlemede, henüz çok güncel ve halen geliştirilmekte olan arı zehri bileşenlerinin çeşitli kanser türlerinin tedavisine yönelik in-vitro ve in-vivo uygulamalarına dair mevcut literatür, nanoteknolojik uygulamalar açısından bir araya getirilmiştir.Item Rize ili üniversite öğrencilerinin arı ürünlerini tanıma durumu ve kullanım alışkanlıklarının belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-10-11) Saral, Özlem; Yavuz, Ayten YılmazBu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin arı ürünlerini (bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehri ve bal mumu) tanıma durumu ve kullanım alışkanlıklarını belirlemektir. Çalışma Rize’deki bir üniversitede 2018-2019 Akademik yılında öğrenime devam eden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 641 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri e-posta yöntemi ile anket yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların yaş ortalamasının 20.32 olduğu, %63.5’inin kadın, %49.6’sının Karadeniz Bölgesi’nden, %65.7’sinin lisans eğitim seviyesinden, %66.1’inin öğrenci yurdunda kalan öğrencilerden oluştuğu bulunmuştur. Arı ürünlerinden en fazla balın (%30.0) tanındığı, sağlık için öneminden dolayı tüketmeyi tercih ettikleri (%48.4), aile/ arkadaş/komşu/yakınların önerisi ile tükettikleri (%61.1) ve arı ürünlerini satın alırken arı yetiştiricilerinden almayı tercih ettikleri (%39.8) belirlenmiştir. Üniversite öğrencileri arasında bal dışındaki diğer arı ürünlerinin bilinirliğinin artırılması ve sadece sağlık için önemi değil besleyici yönünün de anlatılması için daha fazla tanıtıma yer verilmelidir.