2013 Cilt 27 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/2147
Browse
Browsing by Department "Gıda Mühendisliği Bölümü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Tahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 2013-05-17) Özcan, Tülay; Kurtuldu, Okan; Delikanlı, Berrak; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüTahıl bileşenlerinin insan sağlığını geliştirici özelliklerinin bulunması tüketicileri tahıl içerikli fonksiyonel gıdalar ve diyet lifleri gibi kavramlara yakınlaştırmıştır. β-glukan, sindirilemeyen, nişasta olmayan polisakkaritler olarak tanımlanmakta olup, en önemli diyet liflerinden biri olarak nitelendirilmektedir. β-glukanı en fazla içeren tahıl kaynakları arpa ve yulaftır. β-glukan içerikli tahıl bazlı fonksiyonel gıdaların tüketiminin; kan kolesterol seviyesini ve kalp ile ilgili hastalık riskini azalttığı, toplam serum kolesterol ve LDL- kolesterolü düşürücü etkisi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca β-glukanın yapısal anlamda stabilize edici ve jelleştirici gibi fonksiyonel özelliklerinden yararlanılarak, süt ürünlerinin tekstürel ve reolojik özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.