Uludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journal
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11452/5061
Browse
Browsing by Department "Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Sebze tohum üretiminde arıların önemi(Uludağ Üniversitesi, 2013) Turhan, Ahmet; Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu; Bitkisel ve Hayvansal Üretim BölümüArılar, önemli çiçek ziyaretçisi ve çeşitli bitkilerin tozlayıcısıdır. Arılar tarafından tozlaşma sebze türlerinin üretimi için gereklidir. Kendine döllenen sebzelerin örtü altı ve -açıkta yetiştiriciliğinde optimum tozlaşma ve döllenme ürünün verim, kalite ve erken olgunlaşma gibi özelliklerini artırmaktadır. Tozlayıcı olarak bal arıları ve bombus arıları, ticari hibrit tohum üretiminde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yabancı döllenen sebzelerde döllenme, dolayısı ile meyve ve tohum gelişimi için polenlerin erkek çiçeklerden dişi çiçeğe taşınması gerekir. Bu bitkilerde tozlaşmanın neredeyse tamamı arılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Yabancı döllenen bitkilerde arılarının kullanılması, verimin maksimize edilmesinde en etkili ve çevre dostu yaklaşım olarak kabul edilmektedir.