2000 Cilt 19 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17936
Browse
Browsing by Department "Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Karma yemlere katılan avilamisin ve lizofosfatidilkolin'in etlik piliçlerin besi performansı ile bazı kan parametrelerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2000-03-07) Deniz, Gülay; Yavuz, H. Melih; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıBu çalışma, karma yemlere katılan avilamisin ve lizofosfatidilkolinin etlik piliçlerin besi performansı ile bazı kan parametreleri üzerine hem ayrı ayrı hem de kombine etkilerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede toplam 336 adet günlük Avian Farms broyler erkek civciv kullanılmış ve civcivler kontrol grubu ile 1., 2. ve 3. deneme grupları şeklinde 4 temel gruba ayrılmışlardır. Ayrıca temel grupların her biri eşit sayıda hayvan içeren yedişer replikasyon grubuna ayrılmıştır. Araştırma 44 gün sürdürülmüş, bütün gruplara ilk üç hafta izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmış broyler başlangıç yemi, daha sonraki haftalarda ise broyler geliştirme yemi ad libitum olarak verilmiştir. Ancak kontrol grubunun yemine ilaveten bir katkı yapılmadığı halde 1., 2. ve 3. deneme grupları için hazırlanan yemiere sırasıyla 10 mg/kg avilamisin, 0.25 glkg lizofosfatidilkolin ve 10 mg/kg avilamisin + 0.25 glkg lizofosfatidilkolin katılmıştır. Araştırmanın sonunda 1., 2. ve 3. deneme gruplarının ortalama canlı ağırlık artışları kontrol grubuna göre sırasıyla % 1.8, % 2.3 ve % 4.8 oranlarında daha fazla olmuş ancak gruplar arasındaki farklar istatistiki bakımdan önemli bulunmamıştır. Grupların deneme sonu ortalama yem tüketim miktarları sırasıyla 3707.88, 3715.57, 3652.42 ve 3704.60 g, yemden yararlanma oranları ise 1.91, 1.88, 1.84 ve 1.82 olarak saptanmıştır. Yem tüketim miktarları bakımından gruplar arasında istatistiki öneme sahip bir farklılık belirlenmemiştir. Yemden yararlanma oranları 2. ve 3. deneme gruplarında kontrol grubuna göre sırasıyla P<0.05 ve P