2000 Cilt 19 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17936
Browse
Browsing by Department "Besin Hijyen ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Broilerlerde farklı karkas ağırlığının kalça ve but parçalaması üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2000-03-29) Serbest, Ayşe; Soyutemiz, Gül Ece; Veteriner Fakültesi; Anatomi Bilim DalıBu araştırmada 64 adet 1300-1400 gr ağırlığında (1. grup) ve 72 adet de 1500-1600 gr ağırlığında (ll. grup) cobb ırkı broiler materyal olarak kullanıldı. Broilerlerin hepsi 40'ar günlüktü. Çalışmada aynı yaşta, farklı ağırlıkta broiler karkaslarında, karkas ağırlığı ile kalça ve but parçaları arasındaki ilişki (korelasyon) incelendi. Ayrıca her bir parçanın karkas ağırlığı içindeki yüzde oranları tespit edildi. iki grupta da karkas ağırlığı ile kalça ve but parçalarının ağırlıkları arasında genel olarak pozitif korelasyon tespit edildi (1. grupta üst but kemiği ile alt but kemiği ve derisi ağırlığı hariç). Özellikle karkas ağırlığı ile iki grupta da bütün kalçalı butlar, bütün but, üst but ağırlıkları arasındaki korelasyonlar ile I. grupta alt but, alt but eti ve üst but eti ağırlıkları arasındaki korelasyonların önemli olduğu saptandı (p < 0,01). Karkas ağırlığındaki artışa bağlı olarak ll. grupta kalça ve but parçalarının ağırlıklarında artma gözlenmesine karşılık, bunların yüzde ağırlıklarında I. gruba göre önemsiz bir azalma olduğu tespit edildi.