1990 Cilt 7 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15381
Browse
Browsing by BUU Author "Türk, Rahmi"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Müşküle üzüm çeşidinin soğukta muhafazasında farklı S02 genaratörlerinin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1990) Türk, Rahmi; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkiler Bölümü.Ülkemizde en çok ve en uzun süre soğukta depolanan taze üzümlerin başımda Müşküle çeşidi, en yaygın fümigasyon uygulama yöntemi olarak da basınçla sıvılaştırılmış SO2 gazı ile yapılan fümigasyon gelmektedir. Ancak son yıllarda bu geleneksel yöntemin zararlı etkileri nedeniyle araştırıcılar S02 üreten meta-bisülfitli koruyucular üzerine yönelmişler ve bu konuda yoğun araştırmalar yapmışlardır. Bu araştırmada geçirgenlik hesaplanarak seçilen belirli kalınlıktaki plastik poşetler ile üç değişik kağıt materyali (Naylon kuşe, PVC ve Pergament) özel şekilde hazırlanarak içerisine belirli aralıklarda Na2S205 (Sodyum metabisülfit) ve K2S205 (Potasyum metabisülfit) konmuştur. Bu iki yöntemin ülkemizde uygulanmakta olan SO2 gazı ile yapılan fümigasyona ve kontrola göre meyvelerin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine mukayesesi yapılmıştır. Üzümler soğuk depoda 0°C De ve % 90 oransal nemde yaklaşık 3 ay kadar muhafaza edilmişlerdir. Bu süre içerisinde meyvelerde ağırlık kaybı, tane rengi, tanenin saptan kopma direnci, şırada eriyebilir toplam kuru madde, salkım ve tane sapı su düzey ph, asit, invert şeker, meyve suyu SO2 kapsamı ve solunum hızı ölçümleri yapılmıştır.