1990 Cilt 7 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15381
Browse
Browsing by BUU Author "Kurdal, Ekrem"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Civil peynir üretimi(Uludağ Üniversitesi, 1990) Kurdal, Ekrem; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Civil peynir bir süt ürünüdür. Özellikle Doğu Anadolu’da ilkel yöntemlerle üretilmektedir. İşlenecek sütün kreması çekilip alınır, geriye kalan yağsız süt bir süre öylece bekletilir, sonuçta sütün asitliği ve kıvamı artmış olur. Bundan sonra ısı/ işlem uygulanır ve yeterli miktarda maya katılır. Temiz bir kaşıkla ya da kepçe ile yavaşça karıştırılır ve ateş üzerine konup ısıl işlem görmesi sağlanır. Bir süre sonra üst yüzeyde su çıkışı olur ve süt tel tel pıhtılaşır. İşte bu andan itibaren birkaç kez pıhtı kazandan dışarı alınır ve yoğrulur, zaman yitirmeksizin yine aynı kazana konur, bu kez daha yavaş ve hafif o/evde olmak koşulu ile ısı/ işleme devam edilir. Son kez kazandan çıkarılır ve yoğrulur, belli bir kıvama ulaşınca askı/ara asılır ve peynirin uzaması izlenir, uzadıkça yen{den toplanır ve askıdaki yerine konur. Böylece yinelenen işlemler sonrasında peynir bulunduğu askıdan artık uzamaz bir duruma gelir. İşte bu anda peynir askıdaki alınır, tuzlanır, ambalajlanır, nemli ve serili bir yerde 2 aylık bir sürede olgunlaşması sağlanır.