2018 Cilt 32 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/2475
Browse
Browsing by BUU Author "Akbay, Kadir Cem"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Karma yem teknolojisindeki gelişmelerin karma yem kalitesine ve yem değerine etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2018-04-17) Akbay, Kadir Cem; Ak, İbrahim; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; 0000-0003-3903-8690; 0000-0003-1691-5996Karma yeme ait ilk örnekler 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Karma yem üretiminde asıl gelişme ise 20. yüzyılın ikinci yarısında olmuştur. Bu gelişmedeki en önemli payın farklı bilim dallarında ortaya çıkan gelişmeler ve bunların ortaya çıkarmış olduğu ortak etkiye ait olduğu söylenebilir. Karma yem fabrikalarında karmaya girecek ham maddelerin fabrikaya alımından ambalajlanmasına kadar geçen süreçte birçok farklı işlem uygulanmaktadır. Söz konusu işlemlerin her birinde önemli teknolojik gelişmeler yaşanmıştır. Fakat karma yemin üretilmesindeki en önemli işlemler olan öğütme, karıştırma ve yeme form (toz, pelet veya granül form) verilmesindeki teknolojik gelişmeler hayvan besleme açısından en olumlu etkiyi yaratan gelişmelerdir. Teknolojik gelişmeler ile birlikte karma yemlerin yem değerleri de önemli bir gelişim göstermiştir. Bu derlemede karma yem üretiminde yaşanan teknolojik gelişmelerin hayvan besleme açısından bir değerlendirmesi yapılmıştır.