2022 Cilt 27 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/27900
Browse
Browsing by BUU Author "Şener, Gamze"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item UV-C Aktivasyonu ile üretilmiş sülfat radikallerinin bakteri inaktivasyonuna etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-01-03) Eleren, Sevil Çalışkan; Şener, Gamze; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı.; 0000-0002-8489-9214; 0000-0003-4516-9742Geleceğin en büyük küresel risklerinden biri olabilecek su krizleri, kaliteli içme suyuna ulaşabilmede sıkıntıların yaşanmasını da beraberinde getirecektir. İçilebilir nitelikte kaliteli içme suyu temininde en önemli noktalardan biri mikroorganizma dezenfeksiyonudur. Son zamanlarda içme suyu dezenfeksiyonunda ileri oksidasyon prosesleri alternatif olarak uygulanmaya başlanmıştır. İleri oksidasyon yöntemleri içinde son derece reaktif ve seçici olan sülfat radikalleri, giderek ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada, kanalizasyon suyundan izole edilmiş E.coli bakterisinin dezenfeksiyonunda, UV-C ile aktif hale getirilmiş sülfat radikallerinin giderim verimine etkisi incelenmiştir. Sülfat radikali bazlı fotokimyasal ileri oksidasyon prosesinde (UV-C+K2S2O8) dört farklı konsantrasyonda K2S2O8 (0,5, 1, 2 ve 3 mmol/L) kullanılmıştır. UV-C radyasyonu ile aktifleştirilen K2S2O8’in konsantrasyonunun artması ile E.coli inaktivasyonunun arttığı belirlenmiştir. UV-C prosesine, 2 mmol/L K2S2O8 ilave edilmesi ile 30 saniye içinde yaklaşık 2,7 logluk bir bakteri giderim artışı elde edilmiştir. 5,48 log E.coli inaktivasyonu sağlanması için gerekli süre, 1 mmol/L K2S2O8 kullanıldığı durumda 60 saniyede iken, 2 mmol/L K2S2O8 kullanıldığında 30 saniye olarak tespit edilmiştir. K2S2O8 konsantrasyonu 3 mmol/L’ ye çıktığında bu süre 8 saniyeye düşmüştür. Süredeki bu azalma ileri oksidasyon prosesinin elektrik maliyetini önemli ölçüde azaltacaktır.