Browsing by Author "Yel, Yusuf"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Değişik yem ve yemleme şekilerinin broiler performansı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1995) Yel, Yusuf; Yavuz, H. Melih; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı.Bu çalışma yemin fiziksel şeklinin, değişik yemleme metodlarınm ve grit verilmesinin broiler besi performansı ile bazı kan parametreleri ve karkas özelliklerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kırkiki gün sürdürülen araştırmada her biri 40'ar civcivden oluşan 12 grup kullanılmış ve bunlar da 4’er grubu içeren 3 ana gruba ayrılmışlardır. A, B ve C şeklinde isimlen¬ dirilen bu ana gruplar civciv + piliç dönemlerinde sırasıyla toz + toz, toz + pelet ve crumble + pelet olmak üzere farklı fiziksel özelliklere sahip yemler ile beslenmişlerdir. Piliç dönemlerinde her bir ana gruptan 2 grup ögünlü yemlemeye diğer iki grup ise ad libitum beslemeye tabi tutulmuştur. Ana gruplarda ögünlü ya da ad libitum beslenen 2'şer gruptan birine grit verilmiş diğerine ise verilmemiştir. Deneme sonunda her bir alt gruptan rastgele seçilen 10 adet piliçte bazı iç organ ağırlıkları, kan parametereleri ve karkas özellikleri incelenmiştir. A, B ve C gruplarında sırasıyla, deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları 1865, 1980 ve 1985 g, toplam yem tüketimleri 3745, 3538 ve 3585 g, yemden yararlanma oranları ise 2.01, 1.78 ve 1.81 olarak saptanmıştır. Kaslı mide ağırlıkları A grubunda B ve C grubuna göre, abdominal yag ağırlıkları ise C grubunda A ve B grubuna göre önemli derecede daha fazla bulunmuştur. Kan parametrelerinde yapılan incelemelerde, grupların değerlerinin A grubunda B değerlerinin C grubunda alyuvar, hemoglobin ve C gruplarına göre A ve B gruplarına ve . hemotok r i t düşük, akyuvar göre yüksek, trofi,hosit değerlerinin C grubunda A ve B gruplarına göre düşük olduğ u ( P < 0.05), farklılıkların ise grupların karlılık MCV, MuH ve l’iüHC değerleri arasındaki önemsiz olduğu saptanmıştır. Ayrıca oranı ise çoktan aza göre C, B ve şeklinde olmuştur. Deneme sonunda ad libitum beslenenlerin ortalama canlı ağırlıkları bulunmuş tur 1930, öğünlü yemienenler inki ise 1951 g olarak İki grup arasında canlı ağırlık bakımından istatistik! öneme sahip bir farklılık bulunamamıştır. Yine ad libitum ve tüket imler i oranlarının öğünlü yemlenen grupların ortalama sırasıyla 3562 ve 3383 g, ise 1.84 ve 1.89 olduğu toplam yem yemden yararlanma tespit edilmiştir. Ad libitum ve öğünlü yemlenen gruplar arasında karkas özellikleri kan parametreleri bakımından istatistik! öneme sahip bir farklılık oluşmamıştır. öğünlü beslenenlerde kârlılık oranının ad 1 i bi tum beslenenlere göre biraz daha fazla olduğu saptanmıştır. Gritli ve gritsiz beslenen gruplar arasında canlı ağırlık yemden yararlanma oranı ve kaslı mide ağırlıkları bakımından istatistik! öneme sahip bir farklılık saptanmamıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; broilerde civciv döneminde crumble, piliç döneminde ise' pelet formda yemlerin kul lanı İmasının besi performansını iyileştirdiği ve kar oranını yükselttiği; bununla birlikte abdominal yağ oranını artırdığı; sadece 1 ve haftalarda grit verilmesinin canlı ağırlık kazancını olumlu etkilediği; öğünlü yemlemenin ise yalnız 4. haftada besi performansı ve kârı iyileştirdiği söylenebilir.Item Yemin fiziksel şeklinin broylerlerde performansa etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Yel, Yusuf; Yavuz, Melih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı.Bu çalışma yemin fiziksel şeklinin broyler besi performansı ile bazı kan parametreleri ve karkas özelliklerini araştırmak üzere yapılmıştır. Kırk iki gün sürdürülen araştırmada her biri 40'ar civcivden oluşan 12 grup kullanılmış ve bunlar da 4'er tekrar grubundan oluşan 3 ana gruba ayrılmışlardır. A, B ve C şeklinde isimlendirilen ana gruplar "civciv + piliç" dönemlerinde sırasıyla "toz + toz", "toz +pelet" ve "granül + pelet" olmak üzere farklı fiziksel özellikteki yemler ile beslenmişlerdir. A, B ve C gruplarında sırasıyla deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları 1865, 1980 ve 1985 g yemden yararlanma oranları 2.01, 1. 78 ve 1.81 olarak saptanmıştır. Kaslı mide ağırlıkları A grubunda B ve C gruplarına göre, abdominal yağ ağırlıkları ise C grubunda A ve B gruplarına göre önemli derecede daha fazla bulunmuştur (P < 0.05). Bazı kan parametreleri bakımından da gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Grupların karlılık durumları ise çoktan aza göre C, B ve A şeklinde olmuştur.