2018-05-04

Atay, Doğa
Eren, Esra
Kınacı, Cumali

Üretim atıksuyu, petrol ve doğalgaz eldesi sırasında oluşarak petrol ve doğalgazın yeraltından pompalanması ile birlikte yüzeye çıkmaktadır. Üretim atıksuyu, içerisinde birçok organik ve inorganik bileşik içeren ve bu nedenle deşarjı öncesinde uygun şekilde arıtılması gereken bir atıksu türüdür. Bu atıksularının arıtılmasında fiziksel, kimyasal ve/veya biyolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, petrol ve doğalgaz üretim atıksularının biyolojik olarak arıtılabilirliğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda; petrol ve doğalgaz üretimi ve sadece doğalgaz üretimi yapan sahalardan elde edilen üretim atıksuyu ardışık kesikli reaktör (AKR) sisteminde arıtılmıştır. Doğalgaz üretim sahasından alınan atıksuyun yüksek tuzluluk içeriğinden dolayı, biyolojik arıtılabilirliğinin düşük seviyede olduğu görülmüştür. Petrol ve doğalgaz çıkarımının gerçekleştiği sahadan alınan üretim atıksuyunda ise ortalama KOİ giderim verimi %68 seviyesine ulaşmıştır. Petrol ve doğalgaz üretim atıksuyunun biyolojik olarak arıtılamayacak (inert) fraksiyonları da çalışma kapsamında belirlenmiştir. Üretim atıksuyunda %86 oranında biyolojik olarak giderilebilen KOİ içeriği olduğu saptanmış ve geri kalan kısmın inert partiküler ve inert çözünmüş KOİ olduğu tespit edilmiştir. Üretim atıksuyunda inert karakterizayonun ve biyolojik arıtılabilirliğinin belirlenmesi, en uygun arıtma prosesi seçiminde yol gösterici olması bakımından oldukça önemlidir.
Produced water is co-produced during oil and gas production and the oil/water mixture is pumped out of the well to the surface. Produced water contains various organic and inorganic components and thus, should be treated properly before its discharge. Physical, chemical and biological methods are used for the treatment of produced water. The aim of this study was to determine the biological treatability of produced water originated from oil and natural gas fields. Within this concept, produced water from oil and natural gas field, and from natural gas field was treated by sequencing batch reactors (SBR). Because of the high salinity content of the produced water from natural gas field, biological treatability of the samples from this field was very low. Average COD removal efficiency of 68% was achieved in the SBR treating produced water from oil and natural gas field. Non-biodegradable (inert) fractions of the produced water were also determined in the study. Biodegradable COD constituted 86% of total COD in the produced water. The rest part of the total COD was found as inert (particulate and soluble) COD. Determination of the inert characterization and biological treatability of the produced water is very critical for the selection of the most appropriate treatment method.

Ardışık kesikli reaktör, Biyolojik arıtılabilirlik, İnert KOİ, Toplam petrol hidrokarbonlar, Petrol ve doğal gaz üretim atıksuyu, Biological treatability, Inert COD, Produced water, Sequencing batch reactor, Total petroleum hydrocarbons

Kaya, R. vd. (2018). "Petrol ve doğal gaz üretim atıksularının biyolojik arıtılabilirliğinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(2), 13-28.