İlk hristiyanlığın kaynağı olarak essenizm

Akalın, Haldun

İsraillilerin ahlaksal ilahiyatının öncü ilkesi, insan hayatının tamamının doğanın düşman güçlerine karşı yürütülen büyük bir savaş olduğu düşüncesi; rasyonelleştirilmesi yoluyla yaşamı kurumsallaştıran kurallar ve düzenlemeler sistemiyle tam bir uyum içindedir, dünyevi etkinliklerden vazgeçmeksizin veya zorunluluğunu söndürmeksizin arındırmış ve kutsamıştır. Esseniliğe özgü öbür dünyaya yönelik çilekeşlik ahlakından oluşan Hristiyan ile yasaya itaat duygusunu pekiştiren Ferisilik tarafından biçimlendirilmiş İsrailli arasındaki dikkat çekici farklılık budur. Essene-Hristiyan ahlakı, kişiyi, sessizlik ve sakinlik halindeki münzeviliğe ve manastır hayatına yönlendirmekte, mantıki bir sonucu olarak, bu dünyanın içinden çekip çıkartıp dışına sürüklemektedir. Museviliğin Ferisi tarzı, binlerce zincirle, birey ile toplumsal yaşamını birbirine imanla bağlamaktadır. Öbür dünyaya yönelik asketizm, daima, Museviliğe ters gelmiştir. Hristiyanlık kişiyi münzevi bir keşiş haline getirirken; Musevilik rasyonalist kılmaktadır. Yasaya itaati öngören Musevilik, bu dünyanın içinde çile çekmeyi esas edinmektedir.
The whole of human life is one great warfare against the inimical forces of nature. That is the guiding principle of Jewish moral theology, and it is in accordance with it that the system of rules and regulations was instituted by which life might be rationalized, refined and hallowed without the necessity of renouncing or stifling worldly activities. In this the marked difference between christian which consisted of esseniac other worldly asceticism and the Jewish which formed by Pharisaic law obedience. Essene-christian morality leads quite logically away from the world into the silent hermitage and monastery. Pharisaic Judaism binds its faithful adherent with a thousand chains to the individual and social life. Other worldly asceticism was always antagonistic to judaism. Christianity make its devotee into a monk, judaism into a rationalist. Christianity ends in asceticism outside the world. But Judaism in asceticism within the world by obedience to law.

Essenizm, Asketizm, Musevilik, Hristiyanlık, Essenism, Asceticism, Judaism, Christianity

Akalın, K. H. (2008). "İlk hristiyanlığın kaynağı olarak essenizm". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 419-438.