Günümüzde görsel okur yazarlık ve görsel okur yazarlık eğitimi

2002-04-01

Bu araştırmanın amacı 4 madde halinde açıklanabilir; a) Görsel okur yazarlığa ilişkin farklı düşünce ve tanımları irdeleyerek bu konuya yönelik çoğulcu yaklaşımı yansıtan bir senteze ulaşmak. b) Görsel ve sözel iletişimi karşılaştırarak her iki iletişim biçimine ait okur yazarlığın günümüz bilgi toplumlarındaki yeri ve önemini tartışmak. c) Görsel okur yazarlık eğitiminin iletişim, eğitim ve günlük yaşam sürecindeki gerekliliğini sorgulamak. d) Görsel okur yazarlığa sağlayacağı katkılar açısından sanat eğitimi ve görsel okuryazarlık ilişkisini gözden geçirmek. Bu amaçla görsel okur yazarlık ve ilgili literatürün taranması sonucu elde edilen bilgilerin değerlendirilmesiyle ulaşılan bulgular bu konunun eğitim sürecini iyileştirme doğrultusunda tartışılacaktır.
Purpose of this research may be explained as 4 items; a) To get a common understanding related to this case through reviewing different thouhgts and discrimtions about visual literacy. b) To discuss their importance and place in information ages through comparing visual literacy and textual literacy. c) To review necessity of visual literacy for communication, education and in daily life. d) To review the relation between art education and visual literacy from pragmati point of view for visual literacy. To reach the goals mentioned before, knowledge that these were provided by appreiciting the literature about visual literacy and things related to visual literacy will be discussed to improve education process of this field.

Görsel okur yazarlık, Görsel okuryazarlık eğitimi, Görsel okur yazarlık ve sanat eğitimi, Visual literacy, Education of visual literacy, Visual literacy and art education

İşler, A.Ş. (2002). "Günümüzde görsel okur yazarlık ve görsel okur yazarlık eğitimi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 153-161.