Tasavvufun kaynağı ve gelişimi üzerine tarihi bir araştırma

1998

Nicholson, Reynold A.

Bu makalenin öncelikli amacı, Kuşeyri Risalesi, Tezkiretü’l-evliya ve Nefahatü’l-Ü ns’de. sûfî ve tasavvuf kelimeleri ile ilgili rivayet edilen tarifleri kronolojik olarak sıralamaktan ibarettir. Zikredilen eserler, tasavvuf ve sufi kelimeleri için her biri, bir kaç satırı geçmeyen yaklaşık yüz tarif içermektedir. Bu tariflerin mühimlerini mümkün mertebe kronolojik sıralamaya göre tasnif etmenin önemli ve faydalı olacağı kanaatindeyim. Çünkü sadece bu yolla bile bu tarifler, tasavvufun tarihi gelişimi üzerine ışık tutacaktır. Bununla birlikte sonuç, bir dereceye kadar sınırlı olacaktır.

Kuşeyri Risalesi, Tasavvuf, Hilyetü’l-Evliya, Zühd Eğilimi, Sûfî

Nicholson, R. A. (1998). "Tasavvufun kaynağı ve gelişimi üzerine tarihi bir araştırma". çev. Abdullah Kartal. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 689-708.