Küreselleşme ve tüketim toplumu mantığının yarattığı aynılaşma sürecine ve yerel kimliğin törpülenerek üst bir potada eritilmesine, dolayısıyla homojenleşme olgusuna karşı çıkan “yavaş hareketi”, uluslararası düzlemde büyük bir ilgi görmektedir. Fast – food tarzı beslenmeye bir tepki olarak ortaya çıkan yavaş hareketi, bugün kentleşme literatüründe “yavaş kentleşme” olarak tanımlanan bir modelin temelini oluşturmaktadır. Yavaş Kentler Birliği, küreselleşmenin yarattığı homojen mekânlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini muhafaza ederek dünya sahnesinde yer almak isteyen kentlerin katıldığı uluslararası bir birliktir. Yavaş kentleşme felsefesi; içinde bulunulan an’ı yaşamaya vurgu yaparak sakin - huzurlu bir gündelik yaşantıyı destekler; sağlıklı, temiz ve yerel ürünlerden hazırlanan geleneksel yemek kültürünün devamlılığı hedefler ve yöre sakinleri arasındaki ilişkinin geliştirilmesini prensip olarak kabul eder. Yavaş kentleşme hareketinin dayandığı bu ilkeler ise, o yerleşim yerinde yaşayan bireylerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesini ve bunun korunmasını olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle yavaş kentleşme hareketi ile kentsel yaşam kalitesi arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.
“Slow movement” which opposes to the process of dedifferentiation created by globalization and the logic of consumer society, protests against local identity being smoothed and melted in an upper pot, therefore objects to the concept homogenization, draws considerable interest on the international level. Slow movement which emerged as a reaction to fast-food diet forms the basis of a movement which is defined as “slow urbanization” in the urbanization literature today. Cittaslow Association is an international association which is attended by cities that do not wish to become one of the homogenous places created by globalization, but wish to take place on the world scene by protecting their local identities and features. Philosophy of slow urbanization supports calm-peaceful daily life emphasizing to the ‘moment’ being lived; aims at sustaining traditional food culture which is composed of healthy, clean and local products and accepts improving the relationship between local people in principle. The principles which slow movement dwell on influences improvement and protection of life quality of people living on that settlement. Therefore there is a strong relationship between slow urbanization movement and urban life quality.

Yavaş yemek, Kentsel yaşam kalitesi, Yavaş kentleşme, Yaşam kalitesi, Slow Food, Urban life quality, Slow urbanization (Cittaslow), Quality of life

Tosun, E. K. (2013). "Yaşam kalitesi ekseninde şekillenen alternatif bir kentsel yaşam modeli: Yavaş kentleşme hareketi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1), 215-237.